Връзки за достъпност

Извънредни новини

846 заразени с COVID-19 в България. Централната автогара в София затвори до вторник


София се намира под блокада. Затворени са откритите пазари и централна автогара. В същото време в църквите миряните почетоха Разпети петък
София се намира под блокада. Затворени са откритите пазари и централна автогара. В същото време в църквите миряните почетоха Разпети петък

21 нови доказани случая на COVID-19 са регистрирани в България в рамките деня, с което общият им брой достигна 846 души. От 15 ч. в петък беше затворена Централна автогара, която няма да работи най-малко до вторник сутринта, съобщи БНТ.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика.

В петък сутрин, заради наложената в полунощ блокада на София, на столичните жп и автогари настъпи хаос, тъй като стотици граждани, които са приключили нощните си смени, не можеха да се приберат по домовете си. До 10:00 ч. всички сутрешни влакове от Централна гара бяха спрени. По-късно през деня от БДЖ съобщиха, че работата на железниците е възстановена и всички композиции се движат в обичайния си график.

От Централата автогара успяха да заминат автобусите, отпътуващи до 15:00 ч., като последната дестинация, за която гражданите успяха да заминат бе Видин.

В рамките на деня е установен още един смъртен случай, а общият им брой е вече 41. Починала е жена на 74 години, която е била на лечение в областната болница във Велико Търново. Тя е била поставена на апаратна вентилация и е страдала от ронична обструктивна белодробна болест, диабет и други заболявания.

244 от всички заразени са настанени в болници, а 34 от пациентите са в интензивно отеделение.

За последните 24 часа има и ръст на заразените медицински лица, като общо за 12 е потвърдено заразяване с COVID-19.

Излекуваните са 121, като 19 са били изчистени от вируса в последното денонощие.

През нощта с полет на НАТО от Китай пристигна първата пратка медицински материали от Китай, които бяха закупени от българското правителство. Доставени са близо 568 000 маски KN95, както и дарение от китайска страна, което включва маски, ръкавици и калцуни.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 100 хиляди, починалите са над 145 хиляди, а оздравелите са над 550 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG