Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масово тестване на шофьори от столичния градски транспорт. 878 случаи на COVID-19 в България


Пред катедралния храм "Св. Александър Невски" бяха поставени ограничителни съоръжения, които трябва да послужат за очакваният голям брой миряни, които да отидат до църквата на Великден
Пред катедралния храм "Св. Александър Невски" бяха поставени ограничителни съоръжения, които трябва да послужат за очакваният голям брой миряни, които да отидат до църквата на Великден

13 са новите случаи на заразени с COVID-19, които са били регистрирани в рамките на деня, с което общият им брой достигна 878. В столичният градски транспорт започна масово тестване, след като при двама шофьори беше установено наличие на коронавирус, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

Шофьорите от столичния транспорт, които ще бъдат тествани са работещи в гаражите „Малашевци“ и „Дружба“, където са работили и заразените им колеги.

На сутрешният брифинг на оперативния щаб за борба със заразата за пръв път беше съобщено, че има план за поетапно разхлабване на мерките.

„Разбира се, че има план и следим много внимателно какви са тенденциите в света, за да можем да си сверим нашите планове. Ситуациите са много динамични“, заяви председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, но отказа да даде конкретика затова кога и как ще започне облекчаването на мерките. Той за пореден път подчерта, че няма държава, която напълно да се е справила с кризата, както и че много от тези, които са го заявили, се налага отново да въвеждат мерки.

Осем от 13-те нови случая са установени в София, три в Сливен и по един в Стара Загора и Ямбол. Двама от новозаразените са настанени в болница, с което общият брой на настанените в лечебни заведения в страната заради COVID-19 е 246 души. 35 от тях са в интензивни отделения.

Общият брой на активните случаи е 671, а излекуваните са общо 153-ма души, с 12 повече за последните 24 часа.

София продължава да се очертава като основното огнище на заразата, а общият брой на регистрираните случаи в столицата е 518.

Заради наплива от пациенти и случаи със заразени медици неврологичното отделение в болницата във Видин е временно затворено. Пациентите му са пренасочвани към неврологията в Лом.

Общият брой на заразени медици в България достигна 69 човека, а само в рамките на денонощието новите случаи са 9. От оперативния щаб направиха уточнение, че повечето случаи са установени при медици извън отделенията за лечение на COVID-19.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 200 хиляди, починалите са над 154 хиляди, а оздравелите са над 572 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG