Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът одобри осигуряването на 3,8 млрд. евро за здравеопазване в ЕС


Средставата, одобрени от парламента ще могат да бъдат използвани за закупуване на медицински материали, техника, наемане на допълнителни медицински лица и др.

Европейският парламент одобри осигуряването на 3,8 млрд. за здравеопазване в страните в ЕС. Средствата ще бъдат използвани за покриването на увеличените нужди заради пандемията от COVID-19.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече надвишават 2 милионa и 269 хиляди, починалите са над 155 хиляди, а оздравелите са над 579 хиляди.

Страните от ЕС ще могат да използват парите по различни причини като закупуване на предпазни средства и медицинска техника, превозване и здравно обслужване на болни, финансиране на назначаването на допълнителни медицински лица и др.

В същото време еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит обяви, че страните в блока трябва да смекчат ограниченията за придвижване през границите с цел да се допуснат чуждестранните и сезонни работници.

От Европейската комисия (ЕК) издадоха насоки за 27-те страни членки, в които призовават да бъде позволен достъпа на чуждестранните работници в ключови сектори като здравеопазване и производство на храни.

През април и май се очаква само в Германия да пристигнат до 80 000 сезонни работници, а нуждите на ЕС за стотици хиляди такива, зави още Шмит.

По отношение на икономиката Евростат потвърди, че инфлацията в еврозоната чувствително е забавила темпа си през март, достигайки 0.7 % на годишна база в сравнение с нивата от 1.2 % през февруари. Същото се е случило и като цяло за ЕС като през март инфлацията е била на нива от 1.2 % спрямо 1.6 % през същия период за 2019 г. и за февруари 2020 г.

Ройтерс припомня, че препоръчителното ниво в здрава икономика според Европейската централна банка (ЕЦБ) е от малко под 2 %.

За България годишната инфлация е забавила темпа си до 2.4 % през март, спрямо 2.8 % в същия период преди година и 3.1 % през февруари.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG