Връзки за достъпност

Извънредни новини

Православните християни посрещнаха едно различно Възкресение


Миряните пред "Св. Александър Невски" трябваше да застанат зад специалните ограждания, а празничната служба, отслужена от патриарх Неофит се проведе на открито пред храма
Миряните пред "Св. Александър Невски" трябваше да застанат зад специалните ограждания, а празничната служба, отслужена от патриарх Неофит се проведе на открито пред храма

Православният християнски свят празнува в неделя Възкресение Христово – денят, в който Синът Божи Иисус Христос е възкръснал.Възкресението се смята за символ на победата над тлението и смъртта – денят, който дава смисъл на вярата. "Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден.

Заради пандемията от коронавирус тази година православните християни бяха принудени да посрещнат големия празник по нетрадиционен начин.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

В България празничните служби бяха изнесени на открито извън храмовете, а миряните трябваше да спазват социалната дистанция. В минутите преди полунощ пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ имаше по-малко хора, отколкото обикновено се събират за Великден. Миряните у нас получиха благодатен огън, който беше останал от 2019 г.

Посрещане на Възкресение Христово пред църквата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

В двата най-големи руски града – Москва и Санкт Петербург до църквите бяха допуснати само свещените и помощен персонал. Миряните можеха да гледат ритуалите само по телевизията и онлайн.

Същата беше и ситуацията в цяла Гърция и Кипър, където гражданите трябваше да останат по домовете си. В южната ни съседка властите обявиха, че ще бъдат използвани дронове, за да се проследи за струпвания на хора.

В Грузия имаше отворени църкви, но броят на миряните, които можеха да влязат в тях, беше ограничен. Хората, които все пак решиха да посрещнат празника в храмовете, трябваше да останат в тях между 21 ч. вечерта и 6 ч. сутринта заради наложеният от 31 март комендантски час.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 330 хиляди, починалите са над 160 хиляди, а оздравелите са над 600 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG