Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строги мерки за „тарикатите“, излезли от София за празниците. Масови тестове за медици


В четвъртък голям брой столичани напуснаха София и предизвикаха гневната реакция на властта и националния оперативен щаб. За тяхното прибиране се предвиждат строги мерки

В неделя от Националния оперативен щаб и Министерския съвет ще определят мерките, както и начина, по който ще бъдат проверявани хората, които се очаква да се завърнат в София след края на празничните почивни дни. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов, който определи част от напусналите София в четвъртък като "тарикати".

В същото време случаите на доказано инфектирани с COVID-19 в страната станаха 894, като в рамките на деня са регистрирани 10 новозаразени.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

„В четвъртък имаше много хора, които са убедили колегите, че са от провинцията. Реално сега те не могат да се приберат в София, защото постоянният адрес вече не е основание да се върнат тук. В следващите дни ще се опитат да докажат на полицаите, че са софиянци и в четвъртък са се объркали. Те са такива, които да ги наречем на жаргон "тарикати", заяви Маринов пред Нова.

Той уточни, че в случаите, за които е установена измама на определени граждани се предвиждат санкции, които могат да бъдат административни. В случай, че бъде установено по-тежко провинение, това може да бъде докладвано на прокуратурата.

Маринов съща така съобщи, че се предвиждат допълнителни средства за полицаите на първа линия.

Посрещане на Възкресение Христово пред църквата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

В рамките на деня са направени проби на всички 53-ма служители на спешното отделение във видинската многопрофилна болница „Света Петка“, съобщи БНР. Градът е вторият по брой заразени медицински лица след София, като за 9 от местните медици е установено, че са заразени с COVID-19.

По-рано през деня директорът на „Пирогов“ Асен Балтов обяви, че всеки ден ще бъдат правени по 80 теста на медицинските лица в столичната болница. Общият брой на заразените медици в лечебното заведение е 15 човека.

Заразените медицински лица в България са 69.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб бе съобщено, че от следващата седмица се подновява провеждането на детските и женски прегледи, както и изпълнението на имунизационния календар.

Процесът ще бъде извършван в определени за целта дни, така че да не се получава смесване на потоците от пациенти, обяви членът оперативния щаб и главен държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Тези действия са част от поетапното възстановяване на обичайната дейност в болниците.

Кунчев допълни, че въпреки разхлабването на част от мерките продължава да важи забраната за свиждания на пациенти в болниците.

По думи на председателя на щаба проф. Венцислав Мутафчийски България е сред държавите с най-ниска смъртност в Европа, като пред нас по този показател е само Словакия.

След като в събота започна масовото тестване на шофьори от столични градски транспорт от щаба обявиха, че ще поканят представители на големите фирми за таксита на разговори. Целта е да се определи процес, при който и тези шофьори да бъдат тествани.

От щаба уточниха, че седмично в България се изследват 1 на 1000 души с PCR тест. В последните седмици е започнало и по-широката употреба на бързи тестовете за антитела, тъй като са се появили по-надеждни такива. От щаба за пореден път уточниха, че тези тестове се използват за да бъдат открити хората, „които са се срещали с вируса“, но за установяване на заболели продължава да се използва само PCR тест.

Шест от новите 10 случаи от неделя са регистрирани в София, два в Сливен и по един в Ямбол и Плевен. От всички граждани, при които е установено заразяване с коронавирус, 259 са настанени за болнично лечение, а 36 са пациентите в интензивните отделения.Общият брой активни случаи в страната е 689 души.

Все повече стават и случаите на оздравели хора, като те са вече 161 човека – с 8 повече за последното денонощие.

Смъртните случаи са 42.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 353 хиляди, починалите са над 161 хиляди, а оздравелите са над 606 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG