Връзки за достъпност

Извънредни новини

От вторник подновяват плановият прием в болниците, както и някои прегледи. 929 заразени с COVID-19


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от вторник се възобновяват плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения.

В рамките на деня са регистрирани 14 нови случая на заразени с COVID-19, с което общият им брой достигна 929.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

От заповедта на здравния министър става ясно, че детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък. В посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. Детските ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети.

На сутрешната пресконференция на щаба проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че се планира и поетапното отваряне на болниците за планови операции, манипулации и диагностика.

От понеделник кооперативните пазари и цветните борси подновиха дейността си, след като бяха затворени със заповед на здравния министър между 17 и 19 април. Работата им трябва да продължи при спазване на всички противоепидемични мерки.

По-рано през деня стана ясно, че тт МВР ще сверяват данните от декларациите, с които гражданите са напускали София преди празниците с причините за влизане, които ще обявяват при прибирането си. При разминаване на данните информацията ще бъде предавана на прокуратурата, съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев.

От МВР и Националния оперативен щаб очакват километрични опашки от автомобили след приключването на почивните дни. В неделя вътрешният министър Младен Маринов обяви, че на КПП-та във всички областни градове ще бъдат прилагани много по-строги мерки, допълвайки, че за прибиращите се в София няма да е достатъчно основанието, че се завръщат на постоянния си адрес. Очаква се конкретните правила, по които ще става процесът да бъдат обявени в понеделник.

София, каквато никога не сте я виждали
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Към момента остават в силна мерките, въведени с блокадата на София, които постановяват, че в столицата може да се влиза и излиза само между 6 и 8 ч. сутрин и 18 и 20 ч. вечерта. Това означава, че при очакваните дълги опашки на много хора може да се наложи да останат за 10 или повече часа пред КПП-тата.

От 14 нови случая 11 са регистрирани в София и по един в Сливен, Смолян и Хасково.

Общият брой на пациентите с установен COVID-19 в болниците е 268, като 34 от тях са в интензивно отделение.

В последното денонощие са регистрирани и 7 новозаразени медицински лица. Четирима от тях са от Видин, а по един случай има в София, Сливен и Смолян.

Общият брой на медицинските лица с доказан COVID-19 е 76.

Излекувани са шестима нови пациенти, като така техният брой достигна 168 човека.

Жертвите в България са 43.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 424 хиляди, починалите са над 166 хиляди, а оздравелите са над 637 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG