Връзки за достъпност

Извънредни новини

1024 случая на COVID-19 в България. Най-много са заразените в София и Плевен


9 нови случаи на коронавирус са потвърдени в сряда в България, с което общият брой на заразените става 1024, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Най-голям ръст на потвърдени случаи има в Плевен, където са доказани 17 нови случая, и в област София, където броят им е 19 за последните 36 часа, по данни на националния щаб за борба с коронавируса.

До крайна на деня се очаква местната власт в плевенска област да реши дали да постави село Буковлък под карантина. На редовния сутрешен брифинг ръководителят на щаба ген. Мутафчийски заяви, че според него това няма основание за това. В селото има 4 заразени при 4000 души население, каза той. Въпреки това е възможно да се вземе решение за изолация на местно ниво от директора на Регионалната здравна инспекция.

Извънредното положение заради пандемия с коронавирус беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички училища и университети, а обучението в голяма част от училищата в страната се води дистанционно. От вторник са преустановени детските консултации и дейностите по поставяне на задължителни имунизации. Планира се и поетапно отваряне на болници за планови операции, манипулации и диагностика. Тук можете да намерите всички най-важни факти и дати от последния месец, свързани с коронавируса.

Национална пациентска организация и няколко организации на лекари и медицински сестри ще поддържат безплатна телефонна линия за консултации на пациенти с хронични заболявания. На телефон 0800 14 515 от 9 до 18 часа всеки работен ден ще отговарят лекари - доброволци от различни специалности.

В рамките на деня в България починаха още двама пациенти, с което броят на смъртните случаи стана 49. В сряда във ВМА е починала 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

В болница са общо 262 души, от които 37 са в интензивни отделения. Излекуваните до момента са над 170 души. Сред медиците има 3 нови случая, с което общият брой на заразени лекари и медицински персонал достига 83 души.

От понеделник кооперативните пазари и цветните борси подновиха дейността си, след като бяха затворени със заповед на здравния министър между 17 и 19 април. Работата им трябва да продължи при спазване на всички противоепидемични мерки.

Във вторник беше отменена и блокадата на София, която беше поставена в 00:00 часа на 17 април, след като стотици автомобили напуснаха столицата преди Великденските празници.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и половина, починалите са над 178 хиляди, а оздравелите са почти 700 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG