Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Терористите се следят по същия начин". БСП поиска отмяна на следенето чрез мобилни телефони


Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

БСП внесе искане в Конституционния съд (КС) за отмяна на четири текста от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Те позволяват на Министерството на вътрешните работи да проследява граждани под карантина чрез техните мобилни телефони. Новината съобщи Крум Зарков от парламентарната група на левицата.

Искането е подписано от Корнелия Нинова и от още 62 народни представители. Промените в закона бяха направени през закона за извънредното положение, но ще важат и след него, смята Зарков и отбелязва, че това е един от основните доводи на социалистите срещу разпоредбите.

С цел ограничаване на епидемията от коронавирус, в България беше въведено извънредно положение на 13 март, което впоследствие беше удължено до 13 май. Правителството въведе редица мерки, ограничаващи работата на магазини, училища, университети, вноса и износа на стоки, движение на хора между градовете и извън страната. До момента доказаните случаи в страната са повече от 1000, починалите са 47, а излекуваните – 174.

С въвеждането на извънредното положение беше гласуван закон, с който се променят включително и други закони. Това породи опасения, че след отпадането на извънредното положение ще останат да действат включително и норми, които са били представени като временни.

Текстовете, оспорвани от БСП, "отварят широко вратата за злоупотреби и за възможно масово проследяване на голям брой хора", коментира Зарков, цитиран от БТА. По думите му, под благопривидния предлог за защита на общественото здраве, ГЕРБ и "Обединени патриоти" са позволили на МВР да проследява без предварително съдебно решение мобилните телефони на български граждани.

"Знаете ли кои други нарушители се локализират по този път? Терористите. Не считаме, че е еднаква обществената опасност", коментира Зарков.

Той отбеляза, че текстовете са предложени между първо и второ четене, без необходимото обсъждане и засягат базисни конституционно защитени права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията.

Затова от БСП искат Конституционният съд да се произнесе и принципно по въпроса до каква степен могат да се правят предложения между първо и второ четене без да имат връзка с приетия на първо четене законопроект.

"Много от лобистките поправки, много от законодателните недомислици се случват именно по този път", допълва Зарков.

МВР получи безсрочно право за достъп до трафичните данни преди един месец чрез закона за извънредното положение. Както Свободна Европа писа, макар че той ще бъде отменен с отмяната на самото извънредно положение, направената промяна в Закона за електронните съобщения за достъп до трафичните данни остава. Това означава, че полицията има право да изиска данни от мобилните оператори, които им позволяват да проследят вашето местонахождение и те ще запазят това право и след преминаването на епидемията от коронавируса.

Друг проблем, който виждат юристите, до които Свободна Европа се допита, е, че мобилните оператори ще бъдат длъжни да предоставят на МВР тези данни без това да бъде одобрявано в съда.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече надвишават 2 милионa и половина души, починалите са над 177 хиляди, а оздравелите са над 688 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG