Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спира “Зелена карта” за 2 месеца. "Армия от проследяващи" тръгва от Ню Йорк


Американският президент Доналд Тръмп говори на редовната си пресконференция за COVID-19 от Белия дом
Американският президент Доналд Тръмп говори на редовната си пресконференция за COVID-19 от Белия дом

Програмата за законна имиграция в САЩ “Зелена карта” ще бъде преустановена за 60 дни, след като в четвъртък президентът Доналд Тръмп подписа указ за частично спиране на имиграцията в Съединените щати, съобщи Агенция Франс прес

"За да защитим нашите страхотни американски работници, току-що подписах изпълнителна заповед за временно преустановяване на имиграцията в Съединените щати. Това ще гарантира, че безработните американци от всякакъв произход ще бъдат първи за работните места, докато икономиката ни се отвори отново", заяви на редовната си пресконференция Тръмп.

60-дневното прекъсване ще засегне хората, които кандидатстват за постоянно пребиваване или Зелени карти. Сезонните работници ще могат да влизат, за да помогнат за събирането на реколтата. От забраните са освободени и някои кандидатстващи за Зелени карти, като хора, работещи в здравеопазването и близки роднини на американски граждани.

"Без намеса Съединените щати са изправени пред потенциално дългосрочно икономическо възстановяване с трайно висока безработица", се казва в президентския указ. Около 22 милиона американци се присъединиха към редиците на безработните след спирането на част от икономическите дейности в следствие на ограниченията, наложени за забавяне на развитието на епидемията в САЩ.

Новите случаи на коронавирус в Съединените щати за последното денонощие са 1738, като броят им е по-нисък от предишния ден, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". САЩ са най-засегнатата държава в света от COVID-19 с повече от 45 хиляди смъртни случаи и 825 хиляди коронавирусни инфекции.

Над 2,6 милиона души са заразени с коронавируса, почти 1 милион от тях в Европа. 177 хил. са починали.

Американският президент омаловажи прогнозите за връщане на епидемията през есента, като допусна, че дотогава “коронавирус може и да няма”. Тезата се оспорва от специалистите, сред които Антъни Фаучи, най-добрият специалист по инфекциозни болести в страната и ключов съветник на Белия дом.

"Армия от проследяващи" в Ню Йорк

Междувременно губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, обяви началото на програма за издирване на контактите на заразени. Тя ще се осъществява съвместно със съседните щати Кънектикът и Ню Джърси. Амбициозният опит за проследяване на случаите в щата, станал епицентър на кризата в САЩ, ще бъде ръководен от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Ще бъде създадена "армия от проследяващи" с хиляди служители. Блумбърг ще подготви програмата, ще разработи обучението на проследяващите и ще направи финансово дарение, заяви Куомо и подчерта, че никога досега не са правени опити за подобно мащабно проследяване. Дарението на бившия кмет Блумбърг ще бъде на стойност най-малко 10 милиона долара, добави помощничката на Куомо Мелиса Де Роса.

Куомо каза, че коронавирусната епидемия показва тенденция към спад. Вече трети ден в щата се регистрират по-малко от 500 смъртни случая дневно. Общо жертвите на пандемията в щата Ню Йорк са над 15 300, една трета от всички в САЩ.

В България заразените с коронавирус вече са над 1000, а смъртните случаи досега са 50.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG