Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много оптимистично". Първи изпитания на ваксина срещу коронавируса върху хора във Великобритания


Три месеца са били нужни на екипа на проф. Сара Гилбърт от университета в Оксфорд, за да разработи ваксината.
Три месеца са били нужни на екипа на проф. Сара Гилбърт от университета в Оксфорд, за да разработи ваксината.

Първите двама доброволци във Великобритания бяха инжектирани в рамките на тестването на ваксина срещу коронавируса. Още 800 души ще участват в проучването. Половината ще получат ваксина срещу COVID-19, а другата половина - контролна ваксина, която предпазва от менингит, но не и от коронавирус. Само лекарите ще знаят коя от двете е била бита на съответния човек.

“Аз се занимавам с наука и по този начин искам да подкрепя научния процес", коментира пред Би Би Си Елиза Гранато, малко след като беше инжектирана. Три месеца са били нужни на екипа на проф. Сара Гилбърт от университета в Оксфорд, за да разработи ваксината.

“Аз лично имам висока степен на увереност във ваксината”, коментира Гилбърт. “Разбира се, трябва първо да я тестваме и да видим данните. Трябва да покажем, че наистина работи и предпазва хората от заразяване с коронавирус, преди да я използваме масово сред населението”.

На по-ранен етап Гилбърт обяви, че е 80% уверена, но този път не посочи процент, а само отбеляза, че е “много оптимистично настроена”.

Оксфордският екип вече има опит в разработването на ваксината срещу МЕРС - друг тип коронавирус.

Единственият начин да се разбере дали тази срещу CОVID-19 е ефективна, е в следващите месеци да се сравни броят на заразените хора от двете групи доброволци.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще съдействат за стартирането на глобална инициатива за ускоряване на работата по изработката на ваксините и лекарствата срещу коронавируса, обявиха от Световната здравна организация (СЗО).

"Днес сме свидетели на политическа готовност от всички партньори, за да сме сигурни, че когато вече разполагаме с всички нови средства, никой няма да остане на опашката и че тези, които могат да си позволят ваксина и терапия, ще могат да ги купят и да ги предоставят на цялото население”, каза говорителят на СЗО Федела Чаиб.

Към момента повече от 2,7 милиона души по света са заразени с коронавируса. 190 хиляди са изгубили живота си. COVID-19 беше регистриран за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 година.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG