Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените случаи на COVID-19 в България станаха 1300. Открито е огнище в Дупница


Излекувани са 205 пациенти, от които 8 са нови
Излекувани са 205 пациенти, от които 8 са нови

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1300, съобщи Министерството на здравеопазването. 301 са настанените в болници пациенти с коронавирусна инфекция, 41 от тях са в интензивни отделения. За последното денонощие са открити 53 нови случая.

Броят на починалите пациенти с коронавируса е 56. В неделя е починал 70-годишен мъж, настанен в болницата в Бургас. Пациентът е страдал от онкологично заболяване.

Излекувани са 205 пациенти, от които 8 са нови.

Трима нови медици са дали положителни проби - лекар, медицинска сестра и санитар от „Пирогов“. Общият брой на потвърдените случаи на медицински специалисти е 138.

Около 50% от леглата, разкрити за лечение на COVID-19 в столичните болници, вече са запълнени, каза началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на брифинг сутринта.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените вече са 2.9 млн. души, починалите – над 203 000, а оздравелите – близо 820 000.

Щабът съобщи за открито ново огнище на коронавируса в селата Ресилово и Сапарево в община Дупница, където за денонощието има 12 нови потвърдени случая. По думите на Мутафчийски случаите са свързани с работещи в ТЕЦ „Бобов дол“.

„Вниманието на здравните власти трябва да бъде насочено към потушаване на огнищата в промишлени предприятия“, посочи той и уточни, че в страната има няколко огнища в предприятия, които до момента са успешно контролирани от здравните власти.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че щабът е препоръчал срезово проучване в Пловдив, където между 500 и 1000 души ще бъдат тествани на случаен принцип. Целта е изследването да бъде представително и да даде епидемиологична картина за средно засегнатите места в България.

Попитан дали щабът би дал препоръка за предсрочно отменяне на извънредното положение, каквото правителството обмисля по думите на премиера Бойко Борисов, Мутафчийски посочи, че подобно решение не зависи от щаба. Ангел Кунчев уточни, че противоепидемичните мерки ще останат в сила, а въпрос от правно естество е под каква форма юридически – със или без извънредно положение.

Относно идеята на Борисов да се позволи работата на къщите за гости и малките хотели, ръководителят на щаба посочи, че няма данни, че би повлияло съществено на психическото здраве на хората, но със сигурност се знае, че би усложнило епидемиологичната обстановка.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG