Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на COVID-19 в България са 1247. Властите обмислят смекчаване на забраните


Правителството планира да отвори парковете за разходки на родители с малки деца. Условието е да се спазват строги правила
Правителството планира да отвори парковете за разходки на родители с малки деца. Условието е да се спазват строги правила

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1247, съобщи Министерството на здравеопазването. Новите случаи за деня са 59, с 32 по-малко от предходния ден. 292 пациенти с вируса са настанени в болници, 37 са в интензивни отделения.

Починал е още един пациент с COVID-19 - 81-годишен мъж, настанен във Военномедицинска академия (ВМА). Той е страдал от хронична обструктивна белодробна болест, хронична сърдечна недостатъчност и артериална хипертония. Общият брой на жертвите на коронавируса в България е 55.

Излекувани са 197 души. Сутринта беше съобщено за четирима нови излекувани пациенти, сред които човек, който в продължение на 38 дни е бил интубиран.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените вече са 2.8 млн. души, починалите – над 195 000, а оздравелите – над 780 000.

Властите обмислят смекчаване на мерките

Властите обмислят смекчаване на противоепидемичните мерки, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в събота. По думите му се обмисля дори предсрочно прекратяване на извънредното положение, като в сила да останат част от мерките, налагани със заповед на здравния министър.

„Аз искам да го махнем по-рано това положение и да остане само закон, който да позволява, примерно здравният министър да задължава за маските, което е доказано вече“, коментира премиерът. Той посочи, че е възложено на юристите към институциите да проверят дали има възможност да стане това.

Аргументът, който Борисов посочи, е че у гражданите се създава впечатлението, че извънредното положение дава извънредни правомощия на властите. „А всъщност ние сме се възползвали от създаването на КПП-та, носенето на маски, реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено.“

Между областните градове движението беше ограничено още в началото на извънредното положение, като пътуващите представят декларации и само определени причини за преминаване през контролните пунктове се приемат за валидни. Преди великденските празници беше наложена блокада на София, която по-късно беше смекчена, но част от ограниченията остават в сила.

По думите на премиера се обмисля отварянето на малки хотели и къщи за гости за семейства при спазване на строги правила. В неделя предстои да пробно да бъде отворен един парк в София, без да е ясно кой е той, и да се направи експеримент дали гражданите ще спазват създадената организация. Ако правилата се спазват, щабът ще препоръча кметовете на градовете в страната да определят ред за посещение на парковете, посочи сутринта началникът на щаба Венцислав Мутафчийски.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза в петък, че идеята за столицата е родители на малки деца да могат да ги извеждат на разходка за кратко. Ще има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Посещаването на паркове и преминаването през тях в момента е забранено.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG