Връзки за достъпност

Извънредни новини

Падат карантините във “Филиповци” и “Факултета”. Заразените от COVID-19 вече са 1399


Карантината в софийските квартали “Филиповци” и “Факултета” е свалена след преценка, че няма свободно разпространение на заразата, а епидемията е ограничена само в няколко семейства
Карантината в софийските квартали “Филиповци” и “Факултета” е свалена след преценка, че няма свободно разпространение на заразата, а епидемията е ограничена само в няколко семейства

Нови 36 случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие. Така общият брой на доказаните случаите на коронавирусна инфекция достига 1399, а активните са 1119 в 11 области.

Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг във вторник.

Въпреки намалението спрямо данните от понеделник проф. Мутафчийски заяви, че “тенденцията на седмична база остава възходяща.”

287 души са настанени в болници, 39 от тях на изкуствено дишане. 222 пациенти вече са възстановени. 58 станаха починалите.

От 13 март България е в извънредно положение, за да се ограничи разпространението на инфекцията, като действието му е удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените от коронавирус наминаха 3 милиона, оздравелите са над 878 хил., а починалите са над 209 хиляди.

София продължава да държи първенството по заразени с 65 случая, следвана от Плевен - 125 и Видин - 82. Наложените през миналата седмица карантини на кварталите “Факултета” и “Филиповци” са свалени в полунощ. Д-р Данчо Пенчев, директор на столичната Регионална здравна инспекция обясни, че в двата квартала не се наблюдава “дифузно разпространение” на инфекцията, а заразата е съсредоточена в няколко семейни гнезда, които се наблюдават.

“Епидемиологичната обстановка е спокойна и няма нови огнища на заразяване”, заяви Пенчев.

В двата квартала са направени повече от 1000 теста, с които са открити 12 семейни огнища. Ограниченията бяха въведени на 16 април. Те ще бъдат свалени в полунощ във вторник и в старозагорското село Паничери, съобщи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

5312 теста са направени миналата седмица в България. 1128 души са изследвани през изминалото денонощие.

Проф. Мутафчийски съобщи, че щабът е доволен от организацията за разходки в парковете в София, където от понеделник беше позволено влизането на родители с деца до 12 години. Той добави, че в бъдеще може да се очаква отварянето за посещение и на други обекти на открито. Гергьовският парад на 6 май обаче няма да се състои.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG