Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на COVID-19 в България вече са 1363. Увеличават се заразените и починалите във Видин


От понеделник в определени часове в парковете в София са разрешени разходките на семейства с деца и на стопани на кучета с техните любимци
От понеделник в определени часове в парковете в София са разрешени разходките на семейства с деца и на стопани на кучета с техните любимци

Общият брой на официално потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 1363. 11 от новозаразените са от област Видин, а в местната болница са починали и двама души, съобщи в понеделник следобяд правителствената пресслужба. Общият брой на жертвите в страната вече е 58 души.

На сутрешния брифинг от националния оперативен щаб за борба с коронавируса заявиха, че до края на седмицата трябва да започне националното представително проучване, което ще се проведе на територията на Пловдив. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев уточни, че гражданите ще бъдат тествани на случаен принцип, но ще бъде направен опит да се обхване широк кръг от хора. По-рано беше съобщено, че ще бъдат направени между 500 и 1000 теста.

„Различни социални групи, различни възрасти, ако е възможно и различни квартали – такива с най-висока и най-ниска заболеваемост“, каза Кунчев.

На въпрос относно разликите в броя заболели в отделните области от щаба заявиха, че Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната получават постоянно инструкции как да оперират. Председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че в областите, където са регистрирани най-висок брой случаи, се цели да се тушират огнищата на зараза. В областите Разград и Силистра, където все още няма регистрирани случаи пък, РЗИ-тата се инструктират да разширят обхвата на групите, които се тестват.

В понеделник беше първият ден, в който беше разрешено отварянето на парковете за разходки на родители с деца до 12 години и за собствениците на кучета.

От всички граждани, за които е установено, че са заразени с COVID-19, 301 са настанени в болничните заведения, а 39 са приети в интензивни отделения. Общият брой на излекуваните от коронавируса е 206 души.

България въведе извънредно положение заради пандемията на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените от коронавирус вече са вече близо 3 млн., оздравелите са над 878 хил., а починалите са над 207 хил.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG