Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 по света: Обмисля се отмяна на Олимпиадата, а в Германия броят на заразените се повиши


Лаборант излиза от мобилна лаборатория за тестване за коронавирус пред една от московските болници
Лаборант излиза от мобилна лаборатория за тестване за коронавирус пред една от московските болници

Ако до следващата година не бъде намерена ваксина срещу COVID-19, Олимпийските игри в Токио няма да бъдат проведени. Това съобщи президентът на комитета Йошидо Мори в публикувано във вторник интервю.

Международният олимпийски комитет и японското правителство миналия месец отложиха Игрите до юли 2021 г.

На 10 март Световната здравна организация (СЗО) обяви инфекцията от коронавирус за световна пандемия. Броят на потвърдените случаи на заразяване надхвърли 3 милиона, а на починалите 210 хиляди. Над 850 хиляди души са се възстановили от заболяването. В България, която е в извъредно положение от 13 март, заразените са 1363-ма. Развитието по дни можете да следите тук.

С разрастването на епидемията в световен мащаб и очакванията ваксината да не е готова до края на годината, нарастват въпросите около провеждането на игрите, пише агенция Ройтерс.

Мори изключи допълнително отлагане на Токийската Олимпиада и в интервю за японския спортен всекидневник Nikkan Sports, заяви, че тя ще бъде окончателно отменена.

Въпреки това Мори смята, че „Олимпиадата би била много по-ценна от всяка олимпиада в историята“, ако бъде проведена, след като човечеството успее да се справи с пандемията.

Япония обмисля да обедини церемониите по откриване и закриване на Олимпиадата и на Параолимпийските игри, за да намали разходите.

Токио 2020 и Международният олимпийски комитет все не са обявили колко ще струва отлагането на игрите. Преди пандемията бюджетът на игрите беше определен на 12,6 милиарда долара, а според японските медии забавянето може да добави още 2,8 милиарда долара към разходите.

СЗО съобщи, че има над 100 кандидати за ваксина срещу COVID-19 като седем вече са в клинични изпитания, четири от тях в Китай.

Черен рекорд в Русия

Междувременно Русия съобщи за рекордно увеличаване на потвърдените и на смъртните случаи. За последното денощие положителни проби са дали 6411 души, с което общият брой на заразените достигна 93 588 души, съобщи националният оперативен щаб за борба с коронавируса, цитиран от ТАСС.

Така Русия изпревари Иран и зае осмо място в света по брой заразени, отбелязва Ройтерс. Броят на смъртните случаи за последните 24 часа е 72, което също е рекорд з денонощие. Общият брой на починалите достигна 867. За последните 24 часа са оздравели 1110 души, като общият им брой вече е 8456.

След разхлабване на мерките - влошаване в Германия

Междувременно Германия съобщи за увеличаване на броя на заразените, седмица след облекчаване на ограниченията за движение. За ден новите случаи са се увеличили със 1144, надхвърляйки 156 хиляди. Починали са още 163 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 5913.

Нивото на заразяване или нивото на репродукция, внимателно следено от властите, отново достигна тавана от 1,0, според данни, публикувани от института "Роберт Кох", който следи епидемията в страната. Това означава, че всеки болен заразява още един човек. Досега германското правителство и вирусолозите винаги изтъкваха колко е важно нивото да бъде по-ниско.

Нивото на заразяване падна до 1 в средата на април, а преди разхлабване на ограниченията беше стигнало 0,7 .
Повишава се и смъртността сред болните от COVID-19 нараства ден след ден и вече е 3,8 процента – по-ниска от съседните страни.

Ако тази тенденция на повишение се потвърди, това може да усложни усилията на властите за постепенно връщане към нормалния живот, макар че нетърпението сред обществото нараства, отбелязва АФП.
Тенденцията на повишаване на нивото на заразяване потвърждава опасенията на Ангела Меркел, която пледира за твърда политика и неколкократно изрази тревога от тенденцията мнозина политици "да прескачат" етапите. Германия на 20 април започна постепенно да смекчава ограничителните мерки, по-специално с отварянето на някои магазини и средни училища.

"Дори при ниво на заразяване 1,1 може да стигнем до лимита на нашата система за здравеопазване през юли. При ниво 1,3 това може да стане още през юни", предупреди неотдавна Меркел.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG