Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на COVID-19 са 1506. Търси се начин болните и здравите от дома в Гара Орешец да бъдат разделени


Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1506, съобщи министерството на здравеопазването. В болница са настанени 317 пациенти с COVID-19. В интензивно отделение се лекуват 40 души.

Броят на починалите е 66. В рамките на деня е починал 73-годишен мъж, лекуван в областната болница във Видин. Той е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт.

Излекувани са 266 пациенти с коронавируса.

Установени са 9 нови случаи на заразени с коронавирус медици. Във Видин са потвърдени 5 нови случая, в Плевен 4. Общият брой на потвърдените случаи сред медицински лица е 164.

В дома за възрастни хора в Гара Орешец, където беше установена концентрация на заразени, от 25 живеещи 13 са с отрицателни проби, съобщи здравният министър. 12 души са дали положителни проби. От тях 7 са настанени в болницата във Враца, един човек е в столичната болница „Токуда“, а 4 са настанени във Видин, от които двама пациенти са починали.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи по време на редовния брифинг сутринта, че се търси начин да бъдат разделени в различни сгради заразените без сериозни симптоми, които не следва да са в болница, и хората с отрицателни проби.

„Търсим възможности къде е най-близкото място – дали е санаториум, дали някой неработещ хотел, с който можем да сключим договор – как да разделим двата потока, така че да намалим риска за здравите“, посочи Кунчев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че общият брой на заразените с коронавирус медици в болницата във Видин е 38 при 360 души персонал, което представлява над 10% от целия персонал. От заразените медици 4 се лекуват в болница, а 34 са в домашна изолация.

Ананиев посочи също, че е създаден план за вътрешно преструктуриране на персонала в болницата във Видин. Търсят се лекари доброволци от други населени места, които да бъдат командировани във Видин, каза още министърът.

Първите случаи на COVID-19 в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Развитието на ситуацията можете да следите тук.

По света случаите на COVID-19 са над 3,2 милиона. Тук можете да следите разпространението на коронавируса в другите държави, информацията се обновява на всеки час.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG