Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 90 хиляди са регистрираните безработни от началото на извънредното положение


От началото на извънредното положение в бюрата по труда са регистрирани 91 783 безработни, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

На 30 април са се регистрирали 1637 души, което от ведомството отчитат като "над три пъти по-малко в сравнение с преди по-малко от три седмици".

Равнище на регистрираната безработица в страната от 6.7% отчете в края на предходния месец Агенцията по заетостта. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.5 пункта, а на годишна база нарастването е с 0.8 процентни пукта.

До края на април 9030 работодатели от цялата страна са подали заявления по схемата “60 на 40” за гарантиране на заетостта на над 130 хиляди работници.

По данни на Агенцията по заетостта в края на април 2019 година броят на всички безработни е бил 184 426 души.

Схемата "60 на 40" е една от мерките на правителството за справяне с последиците от епидемията от COVID-19. Тя позволява държавата да поеме пълния размер на осигуровките за работниците. Така за работодателите ще остане да поемат само останалата част от брутната заплата на работниците. За служителите остава задължението от 40% от осигуровките и данъкът от 10%.

По схемата "60 на 40" Националният осигурителен институт вече е изплатил близо 8 милиона лева компенсации на 1961 работодатели за общо 25 249 служители.

Одобрените предприятия са предимно от секторите, чиято дейност беше ограничена със заповедта на министъра на здравеопазването в началото на извънредното положение - ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафенета, хотели.

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. 1555 са потвърдените случаи на COVID-19 до 1 май. В сила са редица рестрикции, които целят ограничаване на разпространението на вируса.

Ресторантите и заведенията са затворени, а трафикът на автомобили между областните градове става през КПП само срещу декларация и належащ повод - работа, превоз на стоки, здравословни причини или прибиране по постоянен адрес.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG