Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три сценария за развитие на епидемията


1594 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб до 17 часа на 2 май. На сутрешния брифинг беше съобщено за 33 новооткрити случая на COVID-19, а по-късно през деня - за още 6.

321 души с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения. От тях 40 са в интензивни отделения, информира Министерството на здравеопазването. 174 са заразените медицински служители.

Жертвите на вируса са общо 72. За първи смъртен случай на лекар съобщи в събота ситрин секретарят на Националния оперативен щаб Димо Димов.

43-годишната д-р Илияна Иванова е работила заедно със съпруга си в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен. По думите на доц. Димов тя много бързо е развила болестта и въпреки лечението е починала.

Три възможни сценария

Излекуваните пациенти са 287. В момента се разглеждат три възможни сценария за разпространението на коронавируса, направени на базата на анализ на данните в различни части на света. Според първия е възможно да има повтарящи се малки вълни, които ще намаляват през 2021 г.

“Сценарий 2: по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. Сценарий 3: така нареченото бавно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел”, обясни доц. Димов.

В петък със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев отпадна задължителното носене на маски на открити обществени места. Отпада и забраната за посещение на национални и природни паркове.

“Обществата и страните трябва да се адаптират и да се намери баланс между противоепидемичните мерки и възстановяването на обществения и икономическия живот”, коментира доц. Димов.

Край на сутрешните брифинги

По време на сутрешния брифинг не присъства председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. На журналистите не беше позволено да задават въпроси. Началникът на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова обяви, че сутрешните брифинги спират по решение на премиера. Мотивът за това е, че “българското общество е достатъчно добре информирано”.

“Вече се чуват все повече критики, че брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза и стресират обществото”, каза Арнаудова. Информацията ще се предоставя чрез съобщения до медиите.

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. Националният оперативен щаб, който беше създаден на 19 февруари, даваше брифинги за разпространениет на COVID-19 два пъти дневно - в 8 часа сутринта и в 17 часа, а впоследствие само сутрин.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тук може да следите картата на разпространението на вируса в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG