Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заведенията навън отварят. От Гергьовден без КПП-та на изходите на областните градове


Заведенията бяха напълно затворени с въвеждането на извънредното положение на 13 март.
Заведенията бяха напълно затворени с въвеждането на извънредното положение на 13 март.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде в неделя заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито. Това са градини и тераси на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Те ще могат да работят от 6 май при спазване на противоепидемичните мерки. Масите трябва да са разположение по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство.

Обслужващият персонал трябва да е с поставена защитна маска за лицето, а повърхностите на масите и столовете да се дезинфекцират след всеки посетител. Заведенията са длъжни да поставят на видни места диспенсър с дезинфектант за ползване от посетителите.

Според заповедта на министъра Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да определи до 5 май и други изисквания за организацията на работа на тези обекти.

Контролно-пропускателните пунктове

Контролно-пропускателните пунктове на изходите на областните градове, които бяха въведени като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса, ще отпаднат на Гергьовден. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб в неделя.

"Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи”, уточи премиерът.

Спортът навън и плувните басейни

Заповедта на здравния министър допуска и индивидуалния спорт на открито - колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. Трябва да бъде изграден “филтър на вход”, като на всички посетители се измерва телесната температура.

Шофьорските изпити и матурите

Изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ще бъдат разрешение от понеделник.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, да носят защитни маски за лице и да извършват дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Учениците, които завършват седми клас или имат матури, ще положат изпити при съответната организация. За детските градини и яслите няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб.

Отмяната на извънредното положение

Борисов съобщи, че в понеделник сутрин ще има готов проектозакон, с който да се отмени извънредното положение. Проектозаконът би трябвало да позволи някои от мерките срещу епидемията от коронавирус да продължат и след това.

“Той да има действието в един или два други закона. Да го наречем "санитарно" извънредно положение, защото трябва да останат мерките 60:40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерк”, каза Борисов.

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. В сила са редица рестрикции, които целят ограничаване на разпространението на вируса. Затворени са заведенята, моловете и фитнесите, а пътуването между областните гадове става само с декларация и належаща причина.

Миналата седмица отпадна задължителното носене на маски на открити обществени места и забраната за посещения на природни паркове.

"Умуваме как, свиквайки да живеем с този вирус, плюс нашите мерки, колкото се може повече сектори да се отварят в условията на криза", каза премиерът Борисов по време на сутрешния брифинг.

Ще има ли брифинги на щаба?

Въпреки че в събота по решение на премиера Бойко Борисов редовните сутрешни брифинги бяха отменени с мотива, че “ нанасят повече вреда, отколкото полза”, в неделя отново се проведе пресконференция с участието на самия премиер и председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

“От 2 седмици щабът ме умолява да се спре гаврата с тях. Някои идват (журналисти - бел.ред ) буквално да се заяждат с тях“, обясни решението си Борисов и цитира есемес от ген. Мутафчийски: “Умолявам ви това да го прекратите и по някакъв друг начин да работим”.

Още преди откриването на първите случаи на коронавирус в България, сформираният на 19 февруари щаб провеждаше редовни брифинги в 8 часа сутринта и в 17 часа, а впоследствие - само сутрин.

Премиерът каза, че е бил афектиран от реакциите в социалните мрежи и медиите след решението за спиране на брифингите, което било разчетено като закриване на щаба. По думите му щабът работи “на пълни обороти”.

“Докато някои тулупи спят до обяд и после пишат постове и ми задават въпроси нахалниците”. Брифингите вероятно ще се случват два пъти в седмицата, каза премиерът.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тук може да следите картата на разпространението на вируса в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG