Връзки за достъпност

Извънредни новини

България сред 5 страни в Европа, в които епидемията от COVID-19 не намалява


Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия
Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия

Пет държави от Европейския съюз още не са преминали пика на заразени с новия коронавирус. България се отличава сред тях като единствената, която продължава да отчита видимо увеличаване на случаите.

Останалите са Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях по-скоро има стабилизиране на броя на новозаразените през последните две седмици.

Това заяви в понеделник пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията. Амон каза, че "към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си" и че в 22 страни има "значително намаляване" на случаите.

Тя добави, че данните към 23 април показват, че в сравнение с две седмици по-рано мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си, са намалили с 45% предаването и случаите на COVID-19. Но предупреди, че честотата им все още е висока и "не бива да сваляме гарда".

"Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически", каза още директорката на европейския център, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу коронавирса.

7,4 млрд. евро обещани за намиране на ваксина

Междувременно Европейската комисия започна онлайн събиране на средства за откриване на ваксина, лечение и производството на тестове срещу пандемията.

"Трябва да се научим да живеем с коронавируса поне докато се открие ваксина и тя стигне до всяко кътче на света", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обяви, че инициаторите - Саудитска Арабия, Франция, Германия, Испания, Япония, Норвегия, Испания, Обединеното кралство, Канада и Еврокомисията, си поставят за цел да наберат 7,5 милиарда евро за ваксина, диагностика и лечение.

Европейската комисия обяви, че ще даде 1 милиард евро за инициативата. България ще участва със 100 хиляди евро. Общо инициаторите обявиха, че дават 4,63 милиарда от нужната сума. По време на сесията, ръководена от Фон дер Лайен страните членки от ЕС и техни партньори като Швейцария, Израел, “Фондация Бил и Мелинда Гейтс” обещаха общо 7,4 млрд.евро. Остатъкът се очаква да бъде набран от частни компании и персонални дарения. Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще допринесе със 100 хил. евро за откриването на ваксина. Той призова Европа да си извади поуки от кризата като се презапаси със защитно облекло, апарати и тестове за следваща, както и да обучи медиците си да се справят с нова епидемия.

Британският премиер Борис Джонсън, който единствен от световните лидери се разболя от COVID-19 заяви, че надпреварта за намиране не е състезание между държавите, а "най-голямото спешно предизвикателство пред света" и добави, че откриването на ваксина няма да е достатъчно, ако тя не бъде достъпна за всеки, който се нуждае от нея.

Намерението е 3 милиарда евро от даренията да бъдат вложени в разработването на ваксина и развитие на производствени мощности, 2,25 млрд. ще бъдат насочени за търсене на лечение и 0,75 млрд. за тестове. 1,25 милиарда евро ще бъдат предоставени на Световната здравна организация.

СЗО обяви епидемията от коронавирус за пандемия на 10 март. В света броя на потвърдените случаи на COVID-19 надминаха 3,5 милиона, починалите са 247 хиляди. Възстановилите са са почти 31% от заболелите. Почти 27 хиляди са новорегистрираните случаи през последното денонощие, както показва тази карта на разпространението на вируса.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG