Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови смъртни случаи в дом за възрастни. Заразените с COVID-19 в България са 1689


Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов
Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов

Общият брой на пациентите дали положителна проба за коронавируса в България достигна 1689 души. Новите случаи за последното денонощие са 57, а от последното съобщение на Министерството на здравеопазването в понеделик вечерта - 37.

За последните 24 часа най-много са установените случаи във Враца – 21, а от същата област са и два от общо четирите нови смъртни случая - пациенти от дома за възрастни хора в село Гара Орешец, съобщи секретарят на оперативния щаб доц. Димо Димов.

Починалите от старческия дом са двама мъже на 69 и 78 години, като и двамата са имали придружаващи заболявания. За денонощието са отчетени и други два смъртни случая на пациенти с COVID-19, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 78 души.

Броят на оздравелите се увеличи с 21 човека и достигна 342-ма души.

Към момента в болниците са настанени общо 316 души, а 37 от тях са в интензивно отделение.

Положителни проби са дали общо 182 медицински служители. За последното денонощие са установени 5 нови случая - един в София, три в Пазарджик и един в Сливен.

Първият случай на COVID-19 в България беше регистиран на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Хронологията на разпространението на болестта в България и мерките за овладяването ѝ можете да проследите тук.

По света броят на заразените е малко над 3 млн. и 588 хил., а за последното денонощие новите случаи са близо 80 000. Починалите са над 251 хил., а оздравелите – над 1 млн. и 170 хил. Повече за разпространението на вируса по света можете да научите тук.

Най-много нови случаи има в САЩ – около 24 000, следвани от Русия – над 10 000 и Великобритания малко над 3500, съобщават от щаба.

Доц. Димов направи съпоставка между броя новозаразени и починали в Швеция, Нидерландия и Дания, където са предприети различни мерки в борбата с вируса. В Швеция за последното денонощие са доказани нови 404 случая на заразени, както и 90 починали, докато в Нидерландия те са съответно 199 и 26, а в Дания – 147 и едва 9 починали.

На Балканския полуостров положението остава най-тежко в Турция, където в рамките на 24 часа са регистрирани над 1600 нови случая. В Румъния новозаразените са 349, а в Сърбия те са 93.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG