Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваучери за туристи и ударно строителство. Как държавата ще помага на икономиката


В Бургас собствениците на заведения вече се подготвят да започнат работа. От 6 май работата на заведенията, които имат маси на открити пространства, ще могат да подновят дейност, спазвайки мерки за безопасност
В Бургас собствениците на заведения вече се подготвят да започнат работа. От 6 май работата на заведенията, които имат маси на открити пространства, ще могат да подновят дейност, спазвайки мерки за безопасност

Ваучери за туристи, безплатни чадъри и шезлонги на плажа и ударно строителство. Това са част от мерките за подпомагане на бизнеса в секторите на туризма, строителството и земеделието, за които се договори управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП).

Мерките за възстановяване на икономиката след кризата с COVID-19 предстои да бъдат конкретизирани, стана ясно по време на пресконференция на вицепремиерите Томислав Дончев (ГЕРБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) и от депутата Валери Симеонов (НФСБ) във вторник. Основните идеи обаче са ясни - ще бъдат раздавани купони за туристически услуги на хората, държавата ще ускори изпълнението на големите инфраструктурни обекти, за да могат фирмите в строителния бранш да работят. Ще се правят и допълнителни инвестиции в земеделието.

Първият случай на COVID-19 в България беше регистиран на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Хронологията на разпространението на болестта в България и мерките за овладяването ѝ можете да проследите тук.

Концентрация върху туризма

Едно от решенията на правителството е въвеждането на ваучерна система в една от най-тежко засегнатите икономически сфери, тази на туризма. Купоните ще имат конкретно предназначение за туристическите услуги и ще покриват безплатното летуване в български курорти.

Групите хора и начинът на приложение ще бъдат допълнително изяснени. Възможност да получат ваучери ще имат само хората, които са си плащали данъците и осигуровките, но по думите на Томислав Дончев тепърва ще бъде уточнявано дали всички, които отговарят на това условие, ще получат купони. Остава неясен и въпросът кога ваучерите ще бъдат предоставени, но Валери Симеонов изрази надежда, че това ще се служи до началото на лятото.

На самите курорти пък услугите като шезлонг, маса и чадър ще бъдат безплатни за летуващите, а държавата ще обезщети концесионерите като намали таксите, които те плащат.

Предложение е отправено и за предоставяне на ваучери за ученици, които да ги използват за екскурзии, зелени училища, лагери и др.

Друга промяна, за която от ГЕРБ и ОП са се договорили, е строителството по националните курорти да бъде удължено с един месец – от 15 май до 15 юни. По места общините ще могат да вземат и решение да удължават допълнително тези срокове, за което, по думи на Симеонов „ще бъдат насърчавани“.

Управляващата коалиция е постигнала съгласие и относно подпомагането на малките бизнеси, свързани с туризма като къщи за гости, семейни хотели и др. Както по въпроса с ваучерите, конкретните мерки и действия на властта тепърва ще се изясняват.

Подпомагане на строителството

Коалиционните партньори са взели решение да подпомогнат строителния сектор като увеличат скоростта за изпълнение на публичните проекти. Държава ще забърза изпълнението на големите инфраструктурни проекти в страната като автомагистрали, скоростни пътища, виадукти, ВиК съоръжения и язовири.

За финансиране на тези проекти ще бъдат използвани средства от държавния бюджет и по европейски програми.

Сред обсъжданите действия е и възобновяване на националната програмата за саниране на жилищните сгради. За нея обаче могат да бъдат въведени промени, включващи изплащане на 30 % от дължимата сума от страна на етажната собственост уточни Симеонов.

За какво друго се договориха управляващите

От ГЕРБ и ОП са постигнали съгласие и относно въпроса за подновяването на футболния шампионат. Ще бъде проследено подновяването на спортните състезания в останалите държави, а решение за рестартирането в България ще бъде взето на базата на практиките, които се се наложили в останалите държави.

В областта на земеделието е постигнато споразумение за инвестиция в производството на зеленчукови и плодови култури, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Томислав Дончев уточни, че въпреки предложенията на ОП за промени на данъците за ресторантьорите, ставките няма да бъдат променяни. Причината е, че в управленската програма на правителството е било прието, че нивата на налозите няма да бъдат променяни.

Валери Симеонов обяви, че по искане на ресторантьорския бизнес ще бъдат направени и изменения по заповедта на здравния министър, с която се регламентира при какви условия могат да отворят заведенията. Едно от тях е промяна на изискването за отстояние между масите на открито да бъдат на 2.5 м. Вместо това коалицията е постигнала съгласие масите да са на разстояние на 1.5 м., което е било консултирано и с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думи на министър Дончев ще бъдат направени и промени по мярката „60 на 40“, за да бъдат по ефективни и да обхванат по-широк кръг от заети работници.

По света броят на заразените е малко над 3 млн. и 600 хил. Починалите са над 251 хил., а оздравелите – над 1 млн. и 174 хил. Повече за разпространението на вируса по света можете да научите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG