Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всичко тръгва от болницата. Какво се обърка с коронавируса във Видин


Областният управител на Видин Момчил Станков отправи публичен апел към Националния оперативен щаб и правителството за командироване на лекари от страната заради огнището от коронавирус в града
Областният управител на Видин Момчил Станков отправи публичен апел към Националния оперативен щаб и правителството за командироване на лекари от страната заради огнището от коронавирус в града

Общо 43 лекари, медицински сестри и санитарки от видинската болница „Св. Петка“ до момента са дали положителни проби за коронавирус, което представлява около 12-13% от целия персонал на лечебното заведение. Това съобщи в четвъртък директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Венцислав Владински пред Свободна Европа.

По думите му трима или четирима от установените като носители на коронавирус медици се водят излекувани. Такъв е броят и на колегите му, които се лекуват в болницата, а останалите, дали положителни проби, са изолирани по домовете си за срок от 28 дни с предписано лечение.

Според официалните данни към четвъртък общо заболелите от COVID-19 в цялата Видинска област вече са повече от 160 души, а починалите са деветима. Това ѝ отрежда първо място в страната по съотношение между броя на заразените и на местното население.

"До момента няма нито един отзовал се лекар от страната"

Това е причината областният управител на града Момчил Станков публично да отправи зов за помощ до Националния оперативен щаб и правителството за осигуряване на допълнително дезинфектанти и лекари, които да бъдат комантировани в болницата „Св. Петка“. „До момента няма нито един отзовал се лекар от страната, както и от медицинските центрове във Видин, за голямо наше огорчение“, заяви Станков, цитиран от БТА.

И огнищата в социалните домове тръгват от болницата

Местните власти потвърдиха, че разпространението на коронавируса в областната болница е причината за откритите огнища на заразата в домовете за стари хора в Гара Орешец и Кула, както и в Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания във Видин. По-рано в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че са прекратени външните контакти на хората в домовете, включително и свижданията им с роднини.

Досега 19 от настанените възрастни хора в дома в Гара Орешец са дали положителни проби като всички установени заразоносители са откарани в болницата във Враца. Четирима души там починаха през последните няколко дни. В дома в Кула потвърдените случаи на COVID-19 са 17 като 8 от тях са откарани в софийската болница „Св. Анна“.

Д-р Венцислав Владински потвърди пред Свободна Европа, че заразата в тези домове е тръгнала именно от видинската болница. Човек от дома в Гара Орешец е бил лекуван и заразен в неврологията на „Св. Петка“, а човек от дума в Кула – в хирургията. Впоследствие и двамата са се върнали в домовете, където заразата се разраства.

"Част от персонала излезе положителен и те са имали контакти с хора от болницата"

„Част от персонала излезе положителен и те са имали контакти с хора от болницата. Цялата работа се върти около болницата“, коментира д-р Владински в отговор на въпрос разполага ли с данни каква е причината за огнището в Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания във Видин.

„Засега се надявам това да е пикът, но това се разбира, когато започнат да излизат по-малко положителни резултати и тогава може да се каже, че положението е овладяно. Към момента нищо не може да се каже. Всеки ден пускаме проби и чакаме резултати от пробите, така че още е рано да се коментира, че сме овладели ситуацията. Борим се максимално“, добави директорът на местната РЗИ.

Междувременно на 5 май Районният съд във Видин намали паричната гаранция на председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев от 2000 на 300 лв. Както Свободна Европа писа, той беше обвинен за всяване на паника заради заснемане на клип пред видинската болница, в който твърди, че разпространението на заразата в нея се дължи на отказ на Националната референтна лаборатория в София да изследва проби от местни медици в началото на април. Става въпрос за лекарите и медицинските сестри от „Св. Петка“, грижили се за първия пациент с COVID-19 в болницата. От Националния оперативен щаб обаче отричат тази хипотеза.

Медици са хоспитализирани още в началото на април

„Към 2 април, когато са взети пробите, четирима от медиците дори са били хоспиализирани със симптоми и въпреки това пробите им са върнати от София без да се изследват“, заяви пред Свободна Европа Георги Георгиев, посочвайки, че разполага с тази информация от лекари в "Св. Петка".

Впоследствие тестове все пак бяха направени, но липсват официални данни колко от хората, чиито проби първончално са върнати от София, след това са установени като заразени с коронавирус.

Според председателя на БОЕЦ основната причина за бума на заболеваемост от COVID-19 във Видин е забавеното изследване на всички хора, които са били в контакт с първите установени заразени, включително грижилите се за тях медици и техните близки. Заради липсата на симптоми и положителни резултати от тестове, те не са били и изолирани.

"Абсолютно неадекватни и закъснели действия, с които да си покриват грешките"

„Всички случаи от старческите домове в Гара Орешец и Кула са пряко свързани с видинската болница. Това са пациенти, които са лекувани във видинската болница и след това са закарани в тези домове заразени. Оттам тръгва заразата вътре в домовете. Ето това е причината за случилото се и в Кула, и в Гара Орешец, и в дома за деца с увреждания – абсолютно неадекватни и закъснели действия, с които да си покриват грешките. Не да се коригирират и да решат проблема, а да си скрият грешките и да ни затворят устите“, добави Георгиев.

Наред с намаленатата му парична гаранция, на 4 май Районният съд в града уважи искането на местната полиция Георгиев да бъде принудително отведен, за да му бъде направена криминалистическа регистрация – нещо, което до момента той отказва. Председателят на БОЕЦ очаква скоро да бъде задържан, тъй като отказва да плати гаранцията по последното си обвинение: „За какво да я внеса, за това, че съм казал истината ли?“

Ситуацията с развитието на епидемията от коронавирус в България можете да следите тук - до момента заразените са 1811, а починалите 84. В световен мащаб броят на потвърдените случаи на носители на коронавирус към четвъртък сутринта надхвърля 3.7 млн. души, жертвите са над 260 000, а оздравелите са повече от 1.2 млн. души. Карта със статистическите данни по света можете да видите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG