Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забраната за туристически пътувания отпада на 13 май. Случаите на COVID-19 вече са 1829


Новопристигнали на летище София попълват декларации с личните си данни и информация откъде се прибират
Новопристигнали на летище София попълват декларации с личните си данни и информация откъде се прибират

Забраната за туристическите пътувания, издадена от министъра на туризма Николина Ангелкова на 17 март, ще отпадне с изтичането на удължения срок на извънредното положение на 13 май, обяви тя в четвъртък.

Правителството започна постепенно да смекчава ограничителните мерки, взети срещу разпространението на пандемията от коронавирус. Първо беше отменено задължително носене на маски на открити публични места, а на Гергьовден бяха премахнати контролните пропускателни пунктове (КПП) в областните градове и бяха отворени откритите части на ресторантите, кафенетата и питейните заведения.

„С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията“, коментира Ангелкова.

Потвърдените случаи на COVID-19 вече са 1829

Междувременно от Националния оперативен щаб съобщиха, че към 17.00 часа в четвъртък общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България вече са 1829. Настанени в болници са 355 души, от които 43 са в интензивни отделения и клиники. Развитието на ситуацията в България можете да следите тук.

Медиците с установена коронавирусна инфекция са общо 192-ма като най-много от тях са от видинската болница „Св. Петка“ – общо 43-ма. Местните власти потвърдиха, че именно от това лечебно заведение е тръгнала заразата и в домовете за възрастни хора в Кула и Гара Орешец, както и в Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания във Видин.

В тази връзка Националният оперативен щаб прекрати всички външни контакти на тези социални домове, включително и свижданията на настанените там с техни роднини. По думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до момента в такива заведения са изследвани общо 80 възрастни хора и 30 души от персонала на домовете в Гара Орешец и Кула, където имаше и смъртни случаи.

„На другите места е доста оптимистична ситуацията – или няма положителни, или само от персонала по едва-две санитарки“, добави главният здравен инспектор с уточнението, че масовото изследване в тези домове ще продължи по-дълго, тъй като броят на настанените в тях надвишава 15 000 души.

Двама на всеки шестима са с положителен резултат

Двама на всеки шестима изследвани за COVID-19 в България дават положителен резултат, обобщи в четвъртък сутринта ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Никой не е отричал нарастването на заболeваемостта, все още системата може да се справи. Отпускането на мерките изисква гражданите да проявят съвест и да носят маски във всички затворени помещения“, коментира Мутафчийски, добавяйки, че през последните дни се наблюдава „редовно нарушаване на тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата“.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че колегите му от районните здравни инспекции (РЗИ) и Агенцията по безопасност на храните правят всекидневни проверки за спазване на изискванията в хранителните магазини, например, но „няма как да присъстваш във всички 72 000 обекта в страната и хората сами трябва да се грижат за здравето си, а не да ги караме насила“.

Увеличаването на положителните проби на денонощие през последните три дни от щаба обясняват с прибирането на вирусоносители от Нидерландия, които са заразили свои близки и дори цели фамилии в родните си места. Другата причина са откритите случаи в домове за стари хора, в които тече масово излседване на настанени и персонал.

Спешни пациенти са заразили медиците в "Пирогов"

По отношение на откритите множество заразени медици в най-големия център за спешна медицина в страната „Н. И. Пирогов“ изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов съобщи, че общият брой на положителните случаи сред неговите колеги е 48, от които 7 вече са излекувани.

По думите му причината за заразяването, което тръгна от хирургичното отделение, не е в смесване на потоци на болни, а са спешни пациенти без симптоми на COVID-19, които се нуждаят от помощ още преди да бъдат тествани.

В световен мащаб броят на потвърдените случаи на носители на коронавирус в четвъртък надхвърля 3.7 млн. души, жертвите са над 260 000, а оздравелите са повече от 1.2 млн. души. Карта със статистическите данни по света можете да видите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG