Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай посяга към стратегически компании в Европа. Може ли да се направи нещо?


Китайски компании се оглеждат за изгодни сделки в технологичния сектор в Европа, който също пострада от пандемията от коронавирус. Европа отдавна е цел за фирмите от Китай, които искат да се сдобият с нови технологии. Поевтиняването на акциите в последните седмици прави европейския пазар още по-уязвим.

Европейските правителства дават знак, че са наясно с намеренията на Китай за инвазия във високотехнологичния сектор и са готови да защитават този сектор от геополитически съображения. Рискът е Пекин да придобие контрол над стратегически технологии на континента - от изкуствен интелект, през телекомуникационни мрежи до обработката на данни.

“В момента има добри условия за китайските компании да придобият или да инвестират в Европа и така да подкрепят намеренията на Китайската комунистическа партия”, казва Ашли Фенг от Центъра на нова американска сигурност във Вашингтон. “В същото време Западът все повече осъзнава какви рискове идват с китайските инвестиции”.

Първите сигнали за тревога

В началото на април Обединеното кралство даде знак какво можем да очакваме. Едно от поделенияна на държавната китайска инвестиционна компания China Reform - Canyon Bridge, получи отказ да премести в Китай централата на Imagination, която произвежда една трета от графичните чипове за смартфони. Британски политици предупредиха, че Canyon Bridge планира да изнесе офисите на Imagination от Великобритания и да установи фирмата в Китай. Компанията беше придобита от китайците през 2017 г. Зесега опитите за преместване са преустановени.

Европейският съюз обяви планове за затягане на регулациите, които да ограничат придобиването на европейски фирми от инвеститори от трети страни. Британският външен министър Доминик Рааб пък каза, че “с Китай няма да се работи както преди”. Подобни заявления направи и германската канцлерка Ангела Меркел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за риска от придобивания в стратегически области за Запада, заради финансовия шок от разпространението на коронавируса.

Дори Индия обяви, че променя законите си, за да предотврати “вражеско придобиване” от китайски компании.

Целта на Китай е така да отстрани конкуренти и да установи технологично превъзходство.


Пекин е насочил милиарди долари за субсидии и подкрепа на китайски компании, които придобиват водещи чужди технологични компании, особено в Съединените щати. Целта на Китай е така да отстрани конкуренти и да установи технологично превъзходство. Планът се казва “Произведено в Китай 2025”.

Залогът е не само за възможността да налагаш глобалните технологични стандарти за следващото поколение, но и за конкретни ползи, като пазарна доминация, печалби и идващите с това лостове за политическо влияние.

“Не става дума само за пазара и за обикновена конкуренция. Става дума за стратегическа цел - да налагаш китайската доминация върху огромни части от света”, казва Надеж Ролан, старши изследовател в Националното бюро по азиатски въпроси и бивш съветник по въпросите на Китай в Министерството на отбраната на Франция.

Новото игрално поле

Китайските инвестиции в Европа създават отдавна притеснения по отношение на сигурността, но пандемията от COVID-19 извади това на преден план.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер каза през април за “Файненшъл таймс”, че държавите в ЕС трябва да помислят за придобиване на дялове в големи компании, за да предотвратят придобиването им от Китай.

“Много е важно да сме наясно, че има реален риск пострадалите бизнеси да станат мишена за придобиване от страна на Китай. Ситуацията в момента ни го показва, затова трябва да работим сериозно”, каза Вестагер.

Европейската комисия също предупреди през март, че икономическото отражение на пандемията прави още по-важно предварителното преглеждане на оферти извън ЕС, за да се избегне загубата на компании от критично значение за здравеопазването и сигурността.

Този призив беше последван от защитни действия от Италия, Германия и Испания, които засилиха проверките при придобивания от трети страни.

Тези мерки са стъпка напред за Европейския съюз, който търсеше баланс между желанието на отделните държави за развитие на по-близки отношения с Китай и политическите притеснения в Брюксел.

Масовото навлизане на китайски инвестиции в ЕС е факт от няколко години.


Масовото навлизане на китайски инвестиции в ЕС е факт от няколко години. През 2016 г. китайският технологичен гигант Tencent купи мажоритарен дял във финландската компания за мобилни игри Supercell. Производителят на климатици и други електроуреди Midea пък придоби германската фирма за роботика Kuka.

През 2017 г. контролираната от правителството в Пекин China Reform придоби мажоритарен пакет в Imagination. През 2018 г. китайски компании инвестираха 17,8 милиарда евро в ЕС и още 12 милиарда през следващата 2019 г. Повечето пари са похарчени за сливания и придобивания.

Засилването на ограниченията съвпадна с обтягането на отношенията с Пекин заради китайската медийна кампания, която държи да наложи разказа, че Китай се е справил със заразата, докато ЕС не се справя.

Агресивната дипломация на Пекин и критичните изказвания на китайски представители засилиха още повече притесненията в Европа.

“Обръщане на 180 градуса е слабо вероятно, но недоверието на Европа към Китай се засилва и кара някои политици да преосмислят своите позиции”, казва Ерик Братберг, директор на Европейската програма във Фонда Карнеги за международен мир.

Бъдещето на 5G в Европа

Развитието на пандемията засилва притесненията спрямо Китай, но засега не се предлагат прости решения. Това е особено видно по темата за бъдещето на 5G технологията в Европа - следващото поколение мобилни мрежи, които се очаква да са ключови за инфраструктурата.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп опитва да блокира китайската Huawei - водещият световен производител на оборудване за 5G мрежи, който се ползва с подкрепа на правителството в Пекин. Вашингтон твърди, че Huawei е заплаха за сигурността, защото Китай може да използва оборудването за шпионаж. Китайската компания отхвърля това.

Въпреки че двата основни конкурента на Huawei - Ericsson и Nokia - са европейски компании, китайците успяха да пробият на пазара в Европа. Великобритания вече се съгласи да предложи на Huawei ограничена роля в изграждането на 5G мрежата. Същото направи и Франция, а Германия вероятно ще ги последва. Докато правителствата споделят притесненията на САЩ по отношение на Huawei, китайската компания вече е част от съществуващите мрежи и остава напред и по цена, и по нови продукти.

XS
SM
MD
LG