Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 700 000 лв. са платени за лечение на коронавируса. Две нови жертви в рамките на деня


От НЗОК са в процедура по сключване на договори с лаборатории в страната. Те ще са на стойност 6 млн. лева, което ще позволи извършването на 2200 теста на ден
От НЗОК са в процедура по сключване на договори с лаборатории в страната. Те ще са на стойност 6 млн. лева, което ще позволи извършването на 2200 теста на ден

До момента над 700 000 лв. са изплатени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на болни от коронавируса в България. Това заяви нейният управител проф. Петко Салчев, цитиран от БНР.

На 13 март в България беше обявено извънредно положение, което ще приключи на 13 май. Тук можете да проследите развитието на ситуацията с коронавируса по дни.

В момента тече процес по сключване на договори между НЗОК и лаборатории в стрната, след което ще започне изплащането за извършване на тестове за COVID-19, които са определени от Регионалните здравни инспекции.

"За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК“, заяви Салчев. Той допълни също, че за последните два месеца няма намаление по отношение на постъпленията от здравни вноски на гражданите.

11% от всички доказани случаи в България са на медици

В рамките на деня в България са регистрирани 9 нови случая на заразени, с което общият им брой достигна 1990 души, съобщиха в понеделник следобед от здравното министерство. От тях 368 към момента са настанени в болниците, а 50 са в интензивните отделения и клиники.

До момента броят на случаите на заразени медицински служители е 214, което се равнява на 11 % от всички, при което е установен COVID-19.

По-рано през деня секретарят на националния оперативен щаб доц. Димо Димов оповести, че за трета поредна седмица се наблюдава и нарастване на броя на оздравелите, които са вече общо 416 души.

В рамките на деня са починали и нови двама души. Това са мъж на 78 години от дома за стари хора в град Кула и 53-годишен мъж в областната болница в Ямбол. И двамата са били с други придружаващи заболявания.

Ситуацията в Ямбол пък остава тежка заради големия брой пациенти, заразени с COVID-19 и липсата на достатъчно персонал в областната болница. От лечебното заведение отправиха молба за допълнителен персонал, за да бъде разкрито още едно отделение за болни от коронавирус. От местните частни болници отказаха да предоставят част от персонала си.

Освен това по решение на кмета на Ямбол Валентин Ревански, жителите на ромската махала в града няма да могат да я напускат, дори за да отидат на работа. Решението е взето заради неспазване на наложените ограничения.

По света броят на заразените вече е над 4 милиона и 137 хиляди души. Оздравелите са над 1 милион и 426 хиляди, а смъртните случаи са над 283 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG