Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отпуска допълнителни 5 млн. лева за независимите творци


Министърът на културата Боил Банов
Министърът на културата Боил Банов

Правителството ще отпусне допълнителни 5 млн. лева за културния сектор. Решението идва на фона на вече разпределените 2.5 млн. лева и недоволство от страна на артистите. От допълнителните средства ще имат възможност да се възползват и творците на свободна практика, съобщи министърът на културата Боил Банов в понеделник.

Половин милион лева от новите средства ще се заделят за нови театрални постановки, танцови спектакли и проекти в областта на музиката и визуалните изкуства. На по-късен етап ще се отпуснат и още 800 хил. лева по програма за разпространение на произведенията.

1.5 млн. лв. са предвидени за подкрепа на свободните творци и неправителствените организации, както и за малки авторски кина, циркове и други, а 700 хил. лева ще отидат за малки проекти, свързани със самостоятелни артисти.

Преди седмици Банов и представилите на свободните артисти бяха достигнали до споразумение държавата да осигури по три минимални работни заплати за за изпълнители, които през 2019 г. са имали доход под 1000 лв. на месец и са платили данъци и осигуровки. За тези, получаващи над 1000 лв. пък беше предвидено да могат да теглят безлихвен кредит от 1500 лв. за три месеца подред, който да се изплаща в рамките на следващите 5 години.

Както „Свободна Европа“ писа, на практика голяма част от свободните артисти бяха изключени от възможността да кандидатстват по различните програми за подкрепа.

В своя позиция от миналата седмица свободни артисти се обърнаха с отворено писмо към вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов с искания за спасяване на културната сцена. В писмото си те припомниха, че България е получила 812 млн. евро от Европейската комисия за справянето на кризата в пет приоритетни области, единият от които е именно културата.

В понеделник министър Банов каза още, че извън финансовата подкрепа за справяне с последствията от коронавируса през годината ще бъдат разпределени още 7 млн. лева по норвежката програма за съвременно изкуство. Достъп до това финансиране ще имат както държавни културни институти, така и независими творци. По негови думи при нужда ще се отпуснат още средства от държавата.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG