Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туризмът ще потопи икономиките в Югоизточна Европа. Българската се свива с 5%


Спадът на приходите от туризъм ще е основен двигател на свиването на гръцката и кипърската икономика, българската също ще пострада, прогнозира ЕБВР.
Спадът на приходите от туризъм ще е основен двигател на свиването на гръцката и кипърската икономика, българската също ще пострада, прогнозира ЕБВР.

Туризмът ще има главен принос за рецесията на икономиката в Югоизточна Европа, се казва в регионална проноза на Европейската банка за възстановяване и развитие, публикувана в сряда.

„Регионът ще бъде силно засегнат от кризата от коронавирусна, като определящ за срива ще е туризмът, който е ключов за кипърската и гръцката икономика, но е също така важен за България“, се казва в анализа на базираната в Лондон финансова институция.

Прекъсването на веригите за доставки на части за големи производители, както и мерките за ограничаването и затварянето на граници, също ще са от значение за спадането на икономическия растеж.

„Рецесиите изглеждат неизбежни, като известно възстановяване може да се очаква през 2021“, се казва в прогнозата.

Над 4,2 милиона души са регистрирани като носители на коронавируса по света, след като на 11 март Световната здравна организация обяви пандемия. Почти 2 млн. от случаите са установени в Европа. Над 290 хиляди са починали, възстановените са 34,5% от заболелите от COVID-19. Вижте картата за разпространението на епидемията по света.

Според банката, която подпомага инвестициите в 27 държави от Централна и Източна Европа и в Централна Азия, фискалните пакети могат да помогнат за облекчаване на някои проблеми, възникнали от кризата, но в региона, който включва Гърция, България, Кипър и Румъния, никой няма голямо фискално пространство за маневриране, с изключение на България, заради бюджетните й резерви.

Според ЕБВР българската икономика ще се свие с 5 процента, което е по-благоприятно от прогнозирания миналата седмица от Европейската комисия спад от 7,2 на сто. Банката смята, че България е в най-благоприятно положение в Югоизточна Европа да посрещне последиците от кризата заради икономическия си растеж през последните години, сравнително ниските нива на безработица и наличието на бюджетен излишък.

Все пак ЕБВР прави уговорка, че са възможни големи странични ефекти, тъй като от ограниченията са засегнати търговията на дребно и други услуги, които създават 25 процента от БВП. Като проблем се посочва и забавянето на износа заради по-ниското търсене в световен мащаб, както и отлагането на планирани инвестиции на фона на увеличената несигурност на пазарите. ЕБВР прогнозира, че туристическият сектор, който прави 10 процента от БВП на България също понесе удар.

Банката се надява, че фискалните мерки в помощ на бизнеса в размер на около 3% от БВП, обявени до момента от българското правителство, както и промените в бюджета, позволяващи вземането на външен заем, ще омекотят част от последствията.

ЕБВР не изключва забавяне на влизането на България във валутно-обменния механизъм ERMII и след юли, за когато го насрочват засега българските власти и Европейската комисия.

За 2021 г- се очаква възстановяване на икономиката и растеж от 4 на сто.

Според анализа за Югоизточна Европа най-силно засегнатите икономики от кризата ще са Гърция и Кипър, където се очаква свиване на икономиката с 6 на сто, и най-малко в Румъния – 4 на сто.

В Източна Европа най-черни са прогнозите за Хърватия, Литва и Латвия, където икономиката ще се свие със 7 на сто, а най-слабо засегната държава ще е Унгария – със спад на икономическото развитие от 3,5% през 2020 г.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG