Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щабът продължава да работи." Без детски градини най-малко още седмица


Разходките с деца в парка бяха разрешени още преди края на извънредното положение, но детските градини и яслите засега остават затворени
Разходките с деца в парка бяха разрешени още преди края на извънредното положение, но детските градини и яслите засега остават затворени

Детските градини в България няма да бъдат отворени най-малко поне още една седмица, обяви на редовния си седмичен брифинг в четвъртък ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод края на извънредното положение.

Както е известно, управляващите обявиха началото на извънредна епидемиологична обстановка, при която продължават да действат мерките срещу разпространение на пандемията от коронавирус, макар и те да са смекчени.

В тази връзка ген. Мутафчйски беше попитан дали щабът има данни какво се случва в Германия след отварянето на детските градини. По думите му местните власти там „все още отчитат, че рискът остава“, но в Дания, където тези детски заведения работят вече повече от 10 дни „засега не се забелязва колебание в заболеваемостта“.

Щабът информира, че за последното денонощие новоустановените случаи на заразени с коронавирус са 31 при направени 1611 теста. Така общият брой на заболели от COVID-19 вече е 2100 души, от които активните случаи са 1481. Излекувани са 521 души, а смъртните случаи вече са 99. Заразените медици са 228, което представлява 11% от общия брой установени случаи. 365 заболели в момента са настанени в болница, от които 51 души са в интензивни отделения и клиники. Развитието на ситуацията в България можете да следите тук.

Продължава т.нар. клъстерно разпространение

От думите на Мутафчийски стана ясно още, че в страната продължава т.нар. клъстерно разпространение на коронавируса, при което здравните власти установяват все по-малко заболели, колкото повече разширяват кръга от изследвани контактни лица на доказано заразените.

Според него това опровергава тезата, че броят на заразените се увеличава пропорционално на броя на направените тестове и даде за пример болница, в която през последното денонощие са изследвани 200 медици, но нито един от тях не е дал положителна проба за COVID-19.

„Ако продължим в този дух и продължат по този начин хората на доц. (Ангел) Кунчев да маркират и да ограничават конкретни клъстери, това дава повече възможност да продължи и нормалният живот в бъдеще“, обобщи ген. Мутафчийски, визирайки поставяните под карантина от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) заболели и контактни лица.

„Във връзка с края на извънредното положение щабът продължава своята работа“, добави Мутафчийски с уточнението, че с колегите му са били натоварени от премиера Бойко Борисов със задачата да анализират разхлабването на мерките в чужбина и да предложат бъдещи мерки за туризма.

Като добра идея ръководителят на щаба спомена варианта вентилационните инсталации в самолетите да бъдат снабдени с филтри като тези в болниците. Засега обаче не уточни какви ще бъдат конкретните ограничения за пътуване, нито дали България възнамерява да предложи възприемането на общи мерки заедно с някоя от съседните ѝ държави, както препоръча Европейската комисия.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG