Връзки за достъпност

Извънредни новини

“На ръцете вирусът умира за 10-15 минути”. СЗО предупреди за нови пикове на COVID-19 в Европа


След облекчаването на противоепидемичните мерки софийските улици се изпълниха с хора. Проф. Кантарджиев призова препоръките за спазване на дистанция и избягване на излишни контакти да бъдат спазвани

Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за възможност за поява на нови „взривове и пикове“ в някои европейски страни. Националният оперативен щаб за борба с коронавируса в България прави анализ на ситуацията у нас и на Балканския полуостров, който показва, че засега мерките, въведени в страната, дават резултат. Това заяви членът на щаба проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Първият случай на коронавирус в България беше доказан на 8 март. Страната беше в извънредно положение от 13 март до 13 май, а в момента се намира в извънредна епидемична обстановка, в която ограничителни мерки за работа и движение се налагат със заповеди на Министерството на здравеопазването.Тук можете да следите всички най-важни факти и дати

За последното денонощие в страната са регистрирани 24 нови случаи на заразени, но този резултат е на базата на направени в пъти по-малко тестове – само 362, каза Катранджиев. Според него това се дължи на взетите от болниците по-малко проби. Досега се съобщаваше, че причината за по-малкото направени тестове в неделя е по-ниският капацитет на работа на лабораториите.

Новите случаи са най-много в София - 14. Следват Благоевград с 5, Пазарджик и Ямбол - 2, Пловдив - 1. Няма новозаболели във Видин, който в последните седмици се оформи като едно от основните огнища на COVID-19, подчерта Кантарджиев.

От новите случаи два са на медицински лица, като единият е лекар от Пловдив, а другият е санитар в „Пирогов“. Общият брой на случаите на заразени медицински лица е 242 души, което е 11 % от всички заболели.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 е 2235, а активните, които са под медицинско наблюдение, са 1513.

Излекувани са вече 612 души, като в неделя изписани от болница са били 14 души.

В неделя са регистрирани два нови смъртни случая, а общият брой на жертвите, за които е потвърдено, че са заразени с коронавирус, достигна 110 души. Двамата починали са били с придружаващи заболявания.

Катранджиев цитира германско изследване, според което, когато заразяването става с малко количество вируси, вследствие на спазване на дистанция и носене на маска, състоянието на болния е по-леко. Той за пореден път подчерта нуждата от това хората да спазват висока хигиена и да избягват излишните близки контакти.

„На ръцете вирусът умира за 10 - 15 минути, но не трябва да се разчита на това“, каза още Кантарджиев и обясни, че ръкавиците са от полза на хората, които са постоянно в досег с коронавируса - лекари, както и хора, които постоянно работят с пари, като продавачи и таксиметрови шофьори.

По света общият брой на заразените е вече над 4 720 000 души, оздравелите са над 1 738 0000, а починалите, над 315 000 души. Разпространението на болестта можете да проследите на тази карта.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG