Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на грипните ваканции, при епидемии ще се учи дистанционно


Децата, които не са имали възможност да учат дистанционно по време на извънредното положение, ще си доучват през лятото
Децата, които не са имали възможност да учат дистанционно по време на извънредното положение, ще си доучват през лятото

Учениците вече няма да излизат във ваканция при епидемии, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред парламентарната комисия по образование в четвъртък. Вместо това учебният процес ще се води дистанционно, както по време на пандемията от коронавируса.

Все повече ученици и студенти ще използват електронни платформи и ресурси като средство за учене, обясни Вълчев.

"Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията и на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите, но то си има и своите трудности и дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. В следващите години, десетилетия, системите на образованието ще продължат обучителния процес в традиционната класна стая", смята министър Вълчев, цитиран от "Медиапул".

Излизането в грипна ваканция на повечето от училищата в началото на март беше определяно неколкократно от членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса като една от решаващите ранни мерки, ограничили разпространението на епидемията от COVID-19 в България. Така при обявяването на извънредното положение на 13 март учениците вече бяха разпуснати, а занятията бяха възобновени в различни виртуални платформи няколко дни по-късно. Министерството на образованието реши да не отваря училищата след края на извънредното положение, като бяха насрочени само изпити за учениците след седми и дванадесети клас.

Правителството реши в сряда учениците, които не са били обхванати ефективно от дистанционното обучение да вземат допълнителни часове през лятната ваканция. Причината е, че някои ученици и до момента нямат необходимите електронни устройства, връзка с интернет или родителска подкрепа за да се обучават електронно. По данни на министерството на образованието става дума за 7-8 хиляди ученици, или всеки десети.

Летните групи ще включват до 10 деца, като уроците ще бъдат с обща продължителност до 120 учебни часа. Присъствената организация на летните уроци трябва да се организира от училищата. Те ще трябва да създадат условия за спазване на строги противоепидемични мерки, за да няма и смесвания между групите и учителите им.

Целта е децата, които не са учили ежедневно през пролетта, да си наваксат, така че различията в класовете през следващата година да не са прекалено големи.

В България извънредно положение беше въведено между 13 март и 13 май, за да се прилагат ограничения за придвижване за ограничаване на разпространението на епидемията от коронавирус. Бяха затворени училищата, университетите и детските градини, повечето магазини, а работещите бяха призовани да си останат вкъщи. До момента официално регистрирани са 2331 случая на инфекция с коронавирус в България, а починалите са 120. Следете развитието на епидемията в блога ни Коронавирусът COVID-19 в България – факти и дати.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG