Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Мониторинг” ли казахте? Ето още думи: “фекални води”, “пропаганда”, “паметник”


Паметникът в парк "Черни връх", детайл.
Паметникът в парк "Черни връх", детайл.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Полковник от НСО е замесен в убийство

- Фекалните води във Варна се изливат от месеци

- Молитвите за Рамазан байрам ще бъдат на открито

Дългогодишен служител на Националната служба за охрана беше обвинен като бос на престъпна група, свързана с убийство. Става дума за миналогодишното убийство на бизнес дамата Станка Марангозова. Що се отнася до обвинения, името му не беше посочено, но стана ясно, че той е имал чин полковник.

Медиите и парите. Мониторингът

Помните ли последния документ, публикуван от бизнесмена Васил Божков? В него пишеше, че той ще даде милиони за реклама в Нова телевизия, а в замяна ще получи “пълен съпорт” (пълна подкрепа) за хазартния си бизнес в Комисията по хазарта. Фактите се изясниха, дойде ред на анализа. Според преподавателката по медийно право проф. Нели Огнянова в случая за обществото е станал видим механизмът, по който държавата използва едрия бизнес, за да превръща цели медийни групи в пропагандни машини.

Сигурно сте прочели някъде, че Европейската комисия ще върне мониторинга над България. На друго място пише, че той вече е върнат. И двете твърдения са неверни, казва Йовка Димитрова и обяснява защо (подсказваме: мониторингът над България изобщо не е отпадал, той е със статут на предложен за отпадане)

Варна. Паметникът в “Лозенец”

Изливането на фекалии във Варненското езеро продължава от месеци и количествата мъртва риба се измерват с тонове. Това е, което виждат очевидците. На сайта на Басейнова дирекция „Черноморски район“ пише друго – че водата не мирише и не е мътна, а освен това има “единични бройки мъртви малки екземпляри риба”. Елица Симеонова разплете тази история.

Кметът на столичния район “Лозенец” Константин Павлов предложи на Йорданка Фадъкова да се премести паметник на съветски бойци в музея на социалистическото изкуство. Той предлага също и име на парка, в който се намира паметникът - “Анна Политковская”, на името на руската журналистка, която беше убита през 2006 г. в Москва.

СOVID-19 и след това

Учениците вече няма да излизат в грипни ваканции, а при епидемия ще учат дистанционно, както това стана по време на пандемията от коронавируса. Решението е на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Молитвите за Рамазан байрам, който ще бъде отбелязан на 24 май, ще се проведат на открито, а не вътре в джамиите, както се прави обикновено. Новината дойде след среща на премиера Борисов с главния мюфтия Мустафа Хаджи. От правителствената пресслужба посочиха, че храмовете трябва да осигурят дезинфектанти, а вярващите – да спазват дистанция от метър и половина.

Пътуванията. ViruSafe. Хънтър Байдън

България се договори с Гърция и Сърбия за пътуванията през лятото, но и останалите страни от ЕС си търсят партньори, с които да изградят двустранни договори от подобно естество. Европейската комисия даде указания на страните да се договарят според това дали имат сходна епидемична ситуация и готовност за настаняване в болници и правене на тестове.

Масачузетският технологичен институт (MIT) проучи различните приложения, създадени по света за улесняване на мерките за коронавируса. Едно от приложенията е и българското ViruSafe. Плюсът за българската апликация е в това, че използването й е доброволно. Минусът е в това, че до данните имат достъп и правоприлагащите органи. Отчита се също и че информацията, събрана от хората, няма да бъде унищожена след известен период от време.

Комисия на американския сенат ще поднови разследването си срещу сина на водещия кандидат на демократите за предстоящите президентски избори в САЩ Джо Байдън – Хънтър. Мнозинството в комисията принадлежи на републиканците.

И няколко препоръки

Един от първите дисиденти издаде втора част от спомените си. Георги Мишев е Човек на деня на Свободна Европа

Сибирската полиция отново задържа човека, който се определя като шаман и вече на два пъти тръгва на марш към Москва, “за да свали Путин от власт”.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG