Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оздравелите от COVID-19 пак са повече от заболелите. Граждани на ЕС вече могат да влизат в България


Проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб
Проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб

За четвърти пореден ден броят на оздравелите от COVID-19 в България надвишава този на новоустановените случаи, обяви в петък сутринта проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Здравните власти са установили 41 нови заразени с коронавирус при 1450 направени теста, докато за възстановени се смятат още 42 души. Петима пациенти са починали през последното денонощие. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в България е 2372, от които хората под активно лекарско наблюдение са 1478.

От 14 май страната се намира в извънредна епидемична обстановка, след като 2-месечното извънредно положение изтече ден по-рано. Заради това управляващите направиха промени в Закона за здравето, предвиждащи възможността да налагат ограничителни мерки при небходимост.

Свалени бяха редица органичения като задължителното носене на маски на открито и забраната за разходки в паркове и градини. Отворени бяха и заведенията с открити пространства, моловете, фитнес залите, театрите, музеите и библиотеките, но при спазване на мерките за дезинфекция и дистанция.

Междувременно в петък влезе в сила заповед на здравния министър Кирил Ананиев, която отменя забраната гражданите на Европейския съюз (ЕС) и страните от Шенгенското споразумение като Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана да влизат в България заради пандемията.

Остава обаче изискването за поставянето им под 14-дневна карантина с изключение на роднините на български граждани и хората, с които те са във фактическо съжителство, когато срокът на техния престой в страната е до 7 дни. Под карантина няма да са българските граждани и тези на ЕС, които пътуват по хуманитарни причини, както и работниците за изграждане на стратегическа инфраструктура.

Задължителна изолация няма да има и за преминаващите транзитно през територията на страната, както и шофьорите на автобуси и камиони. Те ще представят на граничния здравен контрол декларация, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Освен това, със заповедта на Ананиев се разрешава на чужденци да влизат в България, ако са медицински специалисти, доставчици на лекарства, транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, както и чуждестранни официални длъжностни лица. Сезонните земеделски работници, работниците в областта на туризма и пограничните работници също ще могат да влизат в страната.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG