Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бате, чао, аз отивам на градина". 14% от децата в София се върнаха на детска градина


4-годишният Алекси за първи път е на детска градина след 10-седмична принудителна ваканция

"Бате, чао, аз отивам на градина". С тези думи синът ми, 4-годишният Алекси, си взе довиждане с брат си след 10 седмици, които прекараха почти неотлъчно заедно. Първо, заради грипната ваканция за учениците заради грип Б, а после и заради извънредното положение, с което бяха затворени и детските градини. Брат му ще завърши трети клас дистанционно. Алекси няма търпение да отиде отново на детска градина.

Два месеца и половина по-рано, на 13 март, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев затвори детските градини, яслите и училищата заради обявеното същия ден от Народното събрание извънредно положение. Причината - епидемията от COVID-19. Днес Националният операвитен щаб вече обявява "много оптимистични" новини и животът постепенно се връща към нормалното.

И докато учениците няма да се върнат в училище до началото на следващата учебна година, за по-малките деца посещението на детското заведение вече е възможно или ще бъде възможно най-късно до 1 юни, т.е. следващия понеделник.

По-малко от половината деца

Алекси отдавна пита кога ще ходи на градина. Надява се да се срещне с приятелите си. Пита ме кой ще бъде там. Отговор на този въпрос имам, тъй като от детската градина предварително проведоха анкета. Тя беше публикувана на 19 май във Фейсбук групата на групата на сина ми. В нея всеки родител трябваше да посочи дали детето му ще посещава детската градина. Преди това на 14 май получихме друга анкета с няколко въпроса, която имаше за цел да проучи нагласите на родителите за отваряне на детските градини.

От 26 май, по информация на родителите, девет деца тръгват отново в 18 Обединено детско заведение (ОДЗ) "Детски свят" в София. В нормални условия двете учителки и помощният персонал се грижат за близо 30 деца. От 1 юни се очаква още девет деца да се завърнат. Родителите на други осем пък са заявили, че децата им няма да посещават градината до септември.

На 22 май получихме и инструкции за реда, по който децата ще бъдат приемани. Бяхме предупредени, че децата ще влизат по едно и родителите в сградата на детската градина няма да бъдат допускани. Всяко дете трябва да носи раница, в която освен обичайните дрехи за преобличане и пижама, трябва да носи две найлонови торбички за вътрешните и външните обувки, антибактериални кърпички, две маски, надписана индивидуална бутилка за вода. За разлика от обичайната обстановка, когато детето е отсъствало дълго време от детска градина, сега не се изисква медицински документ, а само попълнена декларация за информирано съгласие. Тя може да бъде свалена от сайта на градината, от платформата roditel.eu, както и от групата във Фейсбук.

Новите правила

Тъй като денят започна с дъжд, се оказа, че няма как да отидем с колелото до градината, както правим обикновено. Около детското заведение, което граничи и с училище, нямаше обичайното струпване на автомобили с родители, които бързат да заведат децата си и да се отправят към работа. По мокрите тротоари бързат хора, нарамили цветни ранички. Щом стигат до външната порта, родителите, които не носят маски, веднага слагат такива.

Входът е украсен празнично с балони. Една учителка посреща децата от стълбите, а вътре медицинска сестра им мери температурата с безконтактен термометър. Махаме си за довиждане през вратата, тъй като родители вътре не се допускат. В обичайна ситуация родителите звънят по домофона и след като влязат в сградата, детето им е посрещнато от учителя на групата. Както бяха помолени със съобщение от директорката Драга Шопова, родителите напускат по възможно най-бързия начин територията на детската градина.

18 ОДЗ "Детски свят" в София посрещна първите деца, след като градините затвориха врати на 13 март
18 ОДЗ "Детски свят" в София посрещна първите деца, след като градините затвориха врати на 13 март

В следобедните часове децата ще бъдат предавани в определен ред. Отново не бива да има струпвания, а раниците, включително пантофите, с които ходят вътре, ще се носят вкъщи за дезинфекция. И така всеки ден. Двете маски, които споменахме по-рано, пък са за извънредна ситуация, в която дете прояви грипоподобни симптоми. Тогава медицинската сестра и учителите му слагат маска, изолират го от останалите деца и се обаждат на родителите, които трябва да го вземат във възможно най-кратък срок. Детето може да тръгне отново на градина, но само когато е в добра кондиция, има становище от личен лекар под формата на медицинска бележка и изследвания, които да потвърдят, че е здраво.

Забрана за носене на играчки

На 19 май министрите на здравеопазването и образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев обявиха, че детските градини и яслите започват да отварят поетапно от 22 май, като общините имат срок до 1 юни да организират възстановяването на работата им. "Не въвеждаме максимално ограничение на децата в групите, защото очакваме да са малочислени - от 11 деца, но в най-големите градове може да са между 12 и 18", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че броят на децата в градините традиционно намалява след края на май. По думите му през лятото средната посещаемост пада до 50 %.

На 26 май 2020 г. подновяват работа 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столична община. Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите, съобщават от Общината.

По-късно от Столична община уточниха, че едва 14% от децата са били заведени на на детско заведение. 6348 деца са били приети в детските градини, а други 489 деца - в самостоятелните детски ясли. Двойно повече родители бяха заявили, че ще ползват услугите на образователните институции. Оказа се, че врати са отворили 173, а не 176 градини.

По данни на директорите родители на деца от 6 детски градини не са заявили желание децата им да посещават в предстоящата първа седмица. В 7 детски градини – пет в район "Студентски" и по една в район "Надежда" и "Илинден", се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в "Студентски" и "'Илинден" да отворят врати на 1 юни, а детската градина в "Надежда" да отвори врати в средата на юни.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Както вече препоръчаха от Министерство на обрзованието, от Столична община обявиха, че при подходящо време ще се организират колкото е възможно повече занимания навън.

"Много играчки ли си ми сложила, мамо?", пита ме Алекси с пълна 15-литровата раница на гърба си. Обяснявам му, че няма никакви играчки, защото сега в нашата детска градина не е позволено да се внасят такива. Всяко дете може да носи цветни моливи или флумастери за индивидуална употреба, но не и играчки и книжки.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG