Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ заплашиха да отнемат специалния статут на Хонконг заради затягането на властта на Пекин


Протестите срещу приемане на закона за националната сигурност в Хонконг се подновиха в неделя след месеци прекъсване заради епидемията от коронавирус
Протестите срещу приемане на закона за националната сигурност в Хонконг се подновиха в неделя след месеци прекъсване заради епидемията от коронавирус

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео уведоми Конгреса, че администрацията вече не разглежда Хонконг като световен финансов център, който се нуждае от специално третиране според американското право. Причината са предприетите от Китай стъпки за приемане на закон, който се смята, че ще доведе до отнемане на част от автономията на района.

Въпреки това китайският парламент почти единодушно прие в четвъртък решение, което прави възможно одобряване на спорния законопроект за националната сигурност в Хонконг. Той бе подготвен в отговор на масовите протести в бившата британска колония миналата година.

“Докато САЩ някога се надяваха, че свободният и проспериращ Хонконг ще предостави модел на авторитарен Китай, сега е ясно, че Китай моделира Хонконг по свой образ", каза Помпео в изявление на 27 май, малко преди парламентът в Пекин да вземе решението.

Реакцията на САЩ

Заявлението на Помпео пред депутатите поставя началото на оттеглянето на Съединените щати от преференциалното търговско и финансово третиране на Хонконг, който той имаше след връщането му от Великобритания на Китай през 1997 г.

Декларацията обаче не беше съпроводена с отмяна на специфични привилегии, а идва на фона на призивите САЩ и други държави да реагират срещу стъпките на Пекин за налагане на закон, който да позволи на китайските служби за сигурност да действат в Хонконг.

"Катастрофалното решение на Пекин е последното от поредица от действия, които подкопават основите на автономията и свободите на Хонконг, както и обещанията на Китай към хонконгския народ съгласно китайско-британската съвместна декларация - международен договор, депозиран в ООН", каза Помпео.

"Никой разумен човек не може да твърди днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай, като се имат предвид фактите на място", заяви държавният секретар и добави, че САЩ "застават до хората на Хонконг".

По-рано полицията в Хонконг арестува повече от 300 души и стреля с гумени патрони и сълзотворен газ, опитвайки да потуши подновените протести. Хиляди хора излязоха за четвърти пореден ден на улиците, за да изразят недоволство от това, което те възприемат като ерозия на основните свободи на Хонконг.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще предприеме действия срещу Китай, заявявайки: “Това е нещо, за което ще чуете преди края на седмицата - мисля, че ще бъде много силно”.

Съветникът му по икономическите въпрои Лари Къдлоу коментира, че Пекин прави голяма грешка по отношение на Хонконг. Той изтъкна, че Вашингтон ще покрие разходите на американските компании, които искат да преместят дейността си от територията или от континентален Китай.

Законопроектът на Пекин

Резолюцията на парламента в Пекин беше приета с 2878 гласа "за", един "против" и шестима "въздържали се". Тя дава мандат на Постоянния комитет на парламента да изготви текста на законопроекта, който ще стане част от конституцията на Хонконг, като по този начин се заобикаля хонконгския парламент.

Планираният законопроект предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт в тази територия, като сепаратизъм, подривна дейност, подготовка или поръчителство на терористични прояви, както и действия на чуждестранни сили, които представляват намеса във вътрешните дела на Хонконг. В текста се разрешава също органите на централното правителство в Пекин да отварят свои представителства в Хонконг в областта на националната сигурност.

Според източник на вестник "Саут Чайна морнинг пост" изготвянето на текста може да отнеме две седмици, а законът да влезе в сила още през август.

Хонконг беше свидетел на месеци на масови, често насилствени протести за демокрация миналата година, които извадиха милиони хора на улиците срещу нарастващото влияние на Пекин над града. Неотдавнашните стъпки на Китай за по-нататъшно укрепване на властта над Хонконг засилиха опасенията, че китайските власти започват оттегляне от политиката „една страна, две системи“, чрез която управляват бившата британска колония след завръщането ѝ на китайско управление през 1997 г.

Хонконг има статут на специален административен район на Китай. Той е десетата по големина търговска зона и 11-ия най-голям банков център в света и разполага със собствена валута. Съгласно конституцията на Хонконг местните власти имат суверинитет по всички въпроси и дела на територията, с изключение на отбраната и външната политика. С декларацията, с която получи обратно от Великобритания Хонконг, Китай се ангажира до 2047 г да не променя социално-икономическата система на района и да запази статута му на свободно пристанище и финансов център.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG