Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Епидемията гасне“. Щабът обяви, че разпространението на коронавируса забавя ход


Според Тодор Кантарджиев забавянето на заразата в България се дължи на факта, че 90 % от българите са се вслушали в щаба и са спазвали противоепидемичните мерки

Епидемията от коронавирус в България „гасне“. Това обяви членът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 Тодор Кантарджиев, който цитира данни от математически модели, с които се проследява разпространението на заразата. Те показват, че че т. нар. ефективно репродуктивно число е вече в границите 0.6-1.

„Тоест, 10 души заразяват 8, те на свой ред 6 и така нататък“, уточни Катранджиев. По негови думи намалява и 14-дневната кумулативна заболеваемост, която към 2 април е била 4.5 на 100 хил. души, в пика на епидемията на 24 април - 17 на 100 хил. души, а сега е 5.5, което е намаляване с повече от три пъти.

По данни на щаба към 29 май удвояването на броя на заразените става в период от 36 дни, което прави епидемията „два пъти по-слаба“ в сравнение с началото на месеца.

„Тези добри данни бяха благодарение на това, че над 90% от българския народ ни разбра и спазваше мерки“, каза Кантарджиев.

За последното денонощие новозаразените с COVID-19 са 14 човека, от които четирима са били настанени в болница. Един от тях е медицинско лице – шофьор на линейка от Бърза помощ в София, с което общият брой на заразения медицински персонал от началото на пандемията е 257 души. Всички заразени с коронавирус у нас от началото на пандемията са общо 2 499 души.

По думи на доктор Кантарджиев фактът, че в петък от 1353 проби са били регистрирани само 14 положителни е доказателство, че твърдението, че колкото повече хора са изследвани, толкова повече заразени ще бъдат открити, е невярно. По негови думи положителните проби се регистрират само, когато има увеличаване на общата заболеваемост в страната.

Новоизлекуваните за последните 24 часа са общо 48 души, с което броят им нарасна до 1064 човека или 42 % от всички заразени от началото на пандемията.

В петък са починали трима души, като всички от тях са били с придружаващи заболявания.

На 29 май здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която от 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония. Изключение са само пристигащите от осемте европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от COVID-19 - това са Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство - Великобритания и Северна Ирландия.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение за ограничаване на разпространението на инфекцията от коронавирус, което продължи до 13 май и беше заменено с едномесечна извънредна епидемична обстановка. В блога следим развитието на ситуацията в България.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG