Връзки за достъпност

Извънредни новини

Девет нови случая на медици с COVID-19, затворено е отделение в Сливен


Доц. Димо Димов
Доц. Димо Димов

Девет нови случая на COVID-19 при медици са открити през последното денонощие, съобщи секретарят на националния оперативен щаб доц. Димо Димов по време на редовния сутрешен брифинг. Сред тях седем са от едно и също отделение в болница в Сливен, което не лекува пациенти с коронавирусна инфекция.

„Тези факти потвърждават първо огнищният характер на разпространението на коронавирусната инфекция. Таргетните групи, сред които е медицинският персонал и допускането на възникване на такива случаи при неглижиране или не докрай спазване на хигиенните противоепидемични мерки“, каза доц. Димов.

По разпореждане на държавния здравен инспектор и под ръководството на регионалната здравна инспекция отделението е затворено. „Ще се проведе дезинфекция, ще се проучат разширен кръг от контактни лица, които ще бъдат изследвани. Ще бъдат установени всички пациенти, които са преминали през това отделение в рамките на предходния месец, за да се установи източникът или източниците на коронавирусна инфекция“, посочи още секретарят на щаба.

Другите два потвърдени случая на медици са в Сливен, но извън засегнатото отделение, и в София.

Сред починалите през последното денонощие пациенти с COVID-19 има лекар, стана ясно още от думите на Димов. Става дума за медик на 72 години от Видин, който е лекуван в болница „Св. Анна“ в София. Той е бил с придружаващи заболявания исхемична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония.

Другият пациент, починал от заболяването, е жена на 67 г., лекувана в Пловдив, с хронично обструктивна белодробна болест и исхемична болест на сърцето. Общият брой на починалите пациенти от заболяването е 146, а средната им възраст е 68,7 години.

За последното денонощие са потвърдени нови 22 случая на COVID-19 в България, с което общият брой става 2560. Нови заразени са открити в София, Сливен, Ямбол, Видин, Пазарджик, Перник. Сред тях са и две деца под 2-годишна възраст, които не се нуждаят от болнично лечение. За последното денонощие са изследвани 1347 проби.

В болница са 132 души, от които 9 са на интензивно лечение. По думите на доц. Димов това е рекордно нисък брой в сравнение с предходните седмици.

За последното денонощие 83 души са обявени за излекувани, с което общият им брой става 1206.

„Към този етап единствените доказани ефективни методи срещу разпространението на коронавируса продължават да бъдат физическа дистанция, предпазни средства и дезинфекция. Точно в тези прилагани своевременно мерки в нашата страна позволиха да се постигне контрол на заболеваемостта и смъртността в национален мащаб“, каза Димов.

Нови 115 981 случая на COVID-19 са потвърдени по света за последното денонощие, посочи Димов. Най-много са новите случаи в Бразилия, следват САЩ, Русия и Великобритания. Повече за ситуацията по света вижте тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG