Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Властта да бъде отнета от Борисов". Божков обяви пред "Блумбърг", че планира да влезе в политиката


Васил Божков на среща с Бойко Борисов

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, срещу когото специализираната прокуратура от началото на годината повдигна общо задочни 18 обвинения, заяви своето намерение да влезе в политиката. Целта му е да свали от власт партията на премиера Бойко Борисов.

"Имаме нужда от нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", казва той в телефонно интервю за международната бизнес агенция "Блумбърг".

Заявката пред международна медия хазартният бос прави ден след като публикува в профила си във Фейсбук анкета само с един въпрос: "Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?". До 12:30 часа на 9 юни са гласували близо 60 000 души, като 64% са отговорили с "Да".

„Шансовете за успех не изглеждат големи за човек, който е на мушката на властите в най-бедната и най-корумпираната страна. Въпреки всичко, заявената готовност за битка идва в неудобен момент за премиера (Бойко Борисов), който се бори с последиците от коронавируса и чийто трети мандат е изпълнен с корупционни скандали и разследвания на министри и партийни ръководители“, коментира в материала кореспондентът на „Блумбърг“ Слав Оков.

Статията припомня, че премиерът и Божков са се срещали много пъти и цитира главния прокурор Иван Гешев, който описва хазартния бос като "най-богатия и най-опасния българин".

Пред "Блумбърг" Божков отрича всички обвинения, наричайки ги "безмислици" и твърди, че дейностите му са били винаги законни. "Божков казва, че правителството е това, което е действало нелегално", пише Оков.

Сред 18-те повдигнати задочно обвинения на бизнесмена са укриване на хазартни такси, изнасилване и поръчителство на убийства.

През изминалата седмица хазартният бос първо публикува комикс с твърдения за това как управляващите са го изнудвали за 20% от печалбата на лотарийните му игри чрез промени в Закона за хазарта от 2014 г. досега. Ден по-късно той обвини директно премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в рекет и публикува копия от документи за извлечения от негова сметка.

По тези материали гражданското движение "БОЕЦ – България обединена с една цел" подаде сигнал до прокуратурата срещу Борисов и Горанов, а ден по-късно от Специализираната прокуратура обявиха, че е образувана проверка.

Междувременно стана ясно, че самият Божков е изпратил сигнал на главния прокурор Иван Гешев, в който твърди, че е бил притискан да прехвърли 51% от компанията "Национална лотария" на посочен от управляващите инвеститор.

В петък премиерът Борисов отхвърли всички твърдения на Божков и се закле, че не е взел "една стотинка, един лев, едно евро" от хазартния бос. В събота последва ново включване от Дубай - укриващият се бизнесмен обяви, че пиарът на Борисов Севделина Арнаудова е посещавала регулярно офиса по нареждане от премиера.

Малко по-късно самата Арнаудова потвърди, че се е срещала с Божков, но само в изпълнение на служебните си задължения. В отговора си тя намеси изпълнителния директор на бТВ – Флориан Скала, за когото твърди, че е придружавал хазартния бос на среща в централата на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG