Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП избира нов лидер на 12 септември


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Прекият вътрешнопартиен избор на председател на БСП ще се проведе на 12 септември, реши Националният съвет на партията. Вотът трябваше да бъде на 26 септември, но датата беше променена по предложение на Янаки Стоилов.

За пръв път в историята на БСП лидерът ѝ няма да се избира от делегатите на Конгреса, а пряко от всички нейни членове. Кандидатите за поста ще проведат и предизборни кампании.

По думите на лидера на партията Корнелия Нинова все още няма подадени писмени заявления от никого в БСП за това дали ще се кандидатира за лидерското място. Това ще се случи, след като приключат всички отчетно-изборни конференции в страната, а до момента неприключилите са над 140.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус.

"В последните месеци, даже и години, много пъти беше оспорван прекият избор. Всички тези противоречия днес бяха изгладени и абсолютно единодушно, с един въздържал се, приехме, че ще вървим напред, че пряк избор на председател ще има", каза Корнелия Нинова.

"Корнелия Нинова трябва да си отива, вредна е за партията, вредна е за България", смята председателят на Областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов. По думите му алтернатива има.

Според члена на партията Кирил Добев голяма тревога сред редовите социалисти предизвиква усещането за вътрешнопартийно напрежение. "Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението", заяви Добрев, циритан от Дневник.

Голяма част от членовете на Изпълнителното бюро на БСП разкритикуваха идеята за подписка за народен вот на недоверие към правителството с мотива, че този подход е изчерпал своята ефективност. Един от критиците на инициативата е председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

“Повтаряме едни и същи практики. Миналата година по този начин беше обявено напускането на парламента – три месеца или четири ни нямаше, резултатът е, че от това загубихме. И мисля, че всички го разбират и признават. Тази инициатива за мен към момента поражда повече въпроси, отколкото отговори“, коменира Станишев, цитиран от БНР.

Членове на Националния съвет на БСП коментираха и изтеклия запис, в който се чува глас, за който се твърди, че прилича на този на премиера Борисов. Според Петър Мутафчиев Борисов трябва първо да даде сериозно обяснение за записа. "Не е въпросът в циничния език, важни са сигналите за управлението на държавата", каза той.

В събота премиерът Борисов отрече автентичността на изтеклия запис. "Като наближат избори, започват по един и същи начин - ментета, записват се", коментира премиерът записа, в който се чуват обидни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, споделя се предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и за проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG