Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи отива на съд за фалшиви ремонти за 2 млн. лева


Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи
Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи

Бившият кмет на Созопол от ГЕРБ Панайот Рейзи и още няколко души отиват на съд за присвояване на над два милиона лева чрез фалшиви ремонти, съобщи сайтът на прокуратурата.

Освен бившия градоначалник са обвинени още бившата главна счетоводителка на общината Златка Мусева, Елена Димитрова, Христо Христов и Венцислав Петров.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинението през март 2019 г., посочвайки, че между 2014 и 2017 г. длъжностните лица от администрацията на общината са присвоили чужди пари в общ размер на близо 2 млн. лв. Впоследствие парите са постъпили по сметка на Симеон Ганев.

„Престъпните деяния били извършени чрез възлагане на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности на различни търговски дружества. Въпросните фирми били собственост на социално слаби лица“, казват още от прокуратурата.

През март 2019 г. Рейзи беше остранен от длъжност от Специализирания съд заради вероятност да попречи на разследването. Ден по-късно от ГЕРБ обявиха, че той подава оставка като кмет на града, но самият Рейзи отрече.

В крайна сметка седмица по-късно той окончателно беше отстранен от поста си след решение на Апелативния съд.

Наскоро името на Рейзи отново предизвика обществения интерес заради строежа на придобилата популярност като „подпорна стена“ постройка на Шофьорския плаж в местността Алепу край Созопол.

Оказа се, че докато е бил общински съветник, а по-късно и кмет, той е взел дейно участие в учредяването и продажбата на общински дял в дружеството „Алепу вилидж“. За случая с продажбата, осъществена през мандата на Рейзи, бивши общински съветници обявиха, че за подкрепа на решението са били предлагани подкупи от по 5 000 евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG