Връзки за достъпност

Извънредни новини

След седмица на рекордна заболеваемост властите решиха отново да отворят нощните заведения


От понеделник нощните заведения на открито и закрито отново ще отворят врати
От понеделник нощните заведения на открито и закрито отново ще отворят врати

От понеделник нощните заведения отново отварят врати. Това обяви на специална пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която по-рано се срещна с Асоциацията на собствениците на заведения.

"Това, което целим, е да наблюдаваме ежедневно ситуацията в страната. Ангажиментът, който поеха хората от Асоциацията беше, че всички посещения и дейности, които се разрешават, ще бъдат организирани при строг контрол от тяхна и от наша страна", каза Начева.

От Асоциацията на собствениците на заведения обявиха, че са изготвили мерки, след чието въвеждане са убедени, че посещението на обектите ще бъде безопасно за гражданите. Според тях в момента по улиците се събират повече хора, които не спазват мерки.

Разрешават се още и груповите посещение на открито, както и сватбите.

Забраната за посещението на нощни клубове, барове и дискотеки на закрито, както и провеждането на колективни и индивидуални спортни занимания на открито и закрито без публика влезе в сила преди два дни, след заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

"За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души", каза тогава министърът.

Днешното решение на здравните власти идва в седмицата, в която България беше регистриран рекорден брой нови случаи на заразени с COVID-19, а ръстът на заболели на глава на населението се повиши.

Данните от последните дни показват, че България задминава или е почти равна, по брой заразени, с една от най-тежко пострадалите от пандемията държави – Италия. Докато в България за 7, 8, 9, 10 и 11 юли са били регистрирани съответно по 174, 188, 240, 262 и 211 новозаболели, в Италия във същите дни те са били съответно по 137, 193, 214, 276 и 188.

Според епидемиолога в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм д-р Петър Марков влошаването на ситуацията в България е резултат от “пълното изоставяне на предпазните мерки, което се случи през май”.

По-рано през деня директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че протестите в София “със сигурност ще доведат до ръст на случаите”. Той прогнозира, че след масовите митинги и протестите здравната система в София ще бъде допълнително натоварена.

В неделя сутрин членът на Националния оперативен щаб и главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че Регионалните здравни инспекции работят на ръба на изтощението.

От началото на епидемията в България през март са регистрирани общо 7175 души случая на коронавирусна инфекция. От тях 3311 са активни към момента. В болница са настанени 532 пациенти, а 33 от тях се лекуват в интензивни отделения и клиники. Ситуацията по дни можете да проследите на специалния ни блог.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG