Връзки за достъпност

Извънредни новини

20% от всички заболели от COVID-19 в България са открити през изминалата седмица


За седмицата между 6 и 12 юли е регистриран и ръст от 42% на потвърдените нови случаи, спрямо периода 29 юни - 5 юли
За седмицата между 6 и 12 юли е регистриран и ръст от 42% на потвърдените нови случаи, спрямо периода 29 юни - 5 юли

1498 са потвърдените случаи на COVID-19 за изминалата седмица, показват данните от Единния информационен портал. Това са малко повече от 20 % от всички 7252 заразени в България от началото на пандемията.

Първите случаи на заразени с коронавирус у нас бяха установени на 8 март, а на 13 март беше обявено извънредно положение, което по-късно беше заменено от извънредна обстановка. Ситуацията по дни можете да проследите в специалния ни блог.

Освен сериозния скок на заболеваемостта от началото на пандемията, през последните седем дни е регистриран ръст от 42% на потвърдените нови случаи, спрямо предходната седмица, съобщи Дневник. Тогава бяха регистрирани общо 1052 случая.

В седмицата между 6 и 12 юли е скочил и броят на извършваните тестове. Направени са били общо 22 483 проби, което е увеличение с около 12 % спрямо периода между 29 юни и 5 юли.

За неделя потвърдените нови случаи са 77, при направени 1000 теста. Спадът в последния ден от седмицата стана обичаен, тъй като тогава лабораториите правят по-малко проби, които се отчитат в почивния ден.

Сред тях има регистрирани пет нови случая на заразени медицински лица, а от началото на пандемията те са общо 511.

Към днешна дата за болнично лечение са настанени общо 535 души, а 33-ма от тях са настанени в интензивно отделение.

За последното денонощие броят на излекуваните се е увеличил с осем души и достигна 3319.

В неделя е регистриран един нов смъртен случай. Загинал е мъж на 52 години с пневмония, за когото няма информация да е имал други придружаващи заболявания. Общият брой на починалите у нас 268 души.

На фона на нарастващия брой заразени и увеличената процентна заболеваемост на глава на населението в България, от здравното министерство издадоха заповед, с която отново се отварят нощните заведения. Само два дни по-рано в сила беше влязла заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се забраняваше посещението на нощни клубове, барове и дискотеки на закрито.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG