Връзки за достъпност

Извънредни новини

бТВ заведе дела за клевета и обида срещу "Телеграф" и Валери Симеонов


бТВ вече заведе подобни дела срещу "ПИК" и отново срещу Цветомир Найденов
бТВ вече заведе подобни дела срещу "ПИК" и отново срещу Цветомир Найденов

„бТВ Медиа Груп“ заведе дела срещу “Телеграф медиа” и бизнесмена Цветомир Найденов, който е собственик на Efbet, съобщиха от телевизията. Телевизията ги обвинява в “разпространяване на неверни, непроверени, клеветнически и обидни журналистически материали“.

От бТВ посочват статии на “Телеграф”, в които телевизията се представя като обвързана с укриващия се в Белград Цветан Василев, с укриващия се в Дубай Васил Божков, както и с издателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев. Посочват се също и статии, обвързващи изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала с Божков.

„Това се отрази на доброто име, търговско реноме и затрудни контактите ни с нашите рекламодатели, продуценти, контрагенти и зрителска аудитория. За периода от 16.05. до 03.06.2020 г. бяха пуснати за разпространение 11 издания на вестник „Телеграф” и едно издание на вестник „Политика”, в които почти всеки ден на челна страница беше поставян дискредитиращ бранда на търговското дружество материал“, казват от бТВ.

В същото време директорът на новините на бТВ Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян завеждат дела срещу депутата и председател на “Националния фронт за спасение на България” (НФСБ) Валери Симеонов. Те са свързани с няколко негови изяви, според които двамата журналисти са били съучастници в извършването на “тежки умишлени престъпления” и укриване на информация, свързана с Васил Божков.

“Какви са тези, които на 15 декември им е казано за цялата престъпна схема на Божков, ощетяваща държавата със стотици милиони, и те са мълчали? Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика… всеки, който узнае за престъпление е длъжен да докладва за него“, каза Симеонов пред БНТ и определи двамата журналисти като “корумпирани”.

Свободна Европа потърси ответниците по делата.

В офисите на “Телеграф медия“ на телефоните 02/9602260, 02/9602250, 02/960246 след няколко позвънявания никой не отговори. Успешно беше осъществен контакт с маркетинговия отдел на медията, но от там пренасочиха отново към гореспоменатите телефони.

Телефонът за контакт с компанията “Efbet”, чийто собственик е Найденов, се оказа невалиден. До редакционното завършване на публикацията Свободна Европа не е получила отговор и на писменото запитване за позиция на дружеството.

Валери Симеонов също не вдигна телефона си и не отговори на изпратено съобщение за коментар по темата.

Атаките срещу бТВ

През май премиерът Бойко Борисов на два пъти атакува журналисти от медията. Първо в средата на май той нарече телевизията „Божков ТВ“, а по-късно се скара на кореспондентка заради зададен въпрос. От телевизията излязоха с позиция, в която определиха изказванията на Борисов като „неверни твърдения“.

В началото на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". От комисията проверяват дали телевизията е престъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор с Българския спортен тотализатор.

Сигналът беше подаден през май от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който също публично нападна бТВ. От антимонополната комисия обаче посочват, че в сигнала си той се позовава на сайта „Блиц“, който формално не е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, но следва редакционната политика на неговите издания.

В същата седмица ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова заяви, че бизнесменът с повдигнати над 18 обвинения Васил Божков е посещавал офиса на ГЕРБ заедно с изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала. Там те са провели среща с Борисов. От бТВ потвърдиха за такава среща, която се е състояла по време на преговорите между телевизията и Божков за рекламен договор с „Национална лотария“.

„В началото на 2017 г. бТВ беше в преговори със собственика на Национална лотария Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на бТВ с г-н Борисов. Главният изпълнителен директор на бТВ прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура“, обявиха тогава от бТВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG