Връзки за достъпност

Извънредни новини

7 задържани на протестите в София в петък. Полицията благодари на протестиращите за отношението


По време на протестите в петък вечер в София са задържани общо 7 души. Това каза Радослав Стойнев, началник на отдел "Охранителна полиция" в столичната полиция по време на брифинг на СДВР на 18 юли.

"Един от тях е бил с нож, а друг с наркотични вещества. Две лица, проявили агресия, са били проверени и се е установило, че са без лични документи. Има и 3 лица, които след подаден сигнал за счупено стъкло на автомобил, са били заловени", допълни той.

На 17 юли в София и страната се проведоха за девети пъти протести срещу мафията, които искат оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

3 отделни демонстрациите започнаха след 16 часа в петък в столицата. Един се проведе пред Съдебната палата, където граждански активисти от "Правосъдие за всеки" настояваха за конституционни промени и оставка на главния прокурор. Вторият протест беше на площад Независимост, а участниците искаха оставката на правителството. Тези два протеста са били заявени и организирани съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, каза Стойнев. Третият протест е бил организиран в социалните мрежи и се проведе на площада пред президентството.

След 19 часа трите протеста се обедиха и хилядите участници направиха шествие по бул. Цар Освободител до Орлов мост. Част от протестиращите се отклониха до сградата на Българската национална телевизия, където скандираха призиви за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

"Обстановката беше нормална. Благодаря за отношението и гражданското поведение на участващите в протестите, както и за съдействието, което оказват на полицейските органи за опазването на обществения ред", каза на съботния брифинг на СДВР Стойнев.

Живият щит. Как хората спасиха протеста от провокации
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

На журналистически въпрос дали е имало групички от така наречените провокатори на протестите, той каза, че полицията не е видяла такива.

"Нямаше забелязани такива оформили се групи, нямаше такива хора, нямаше индикации за провокации", отговори той.

Във вторник вечер бяха задържани 13 души след провокациите по време на протеста в центъра на София, при които група младежи счупиха врата на една от сградите на Народното събрание и замеряха полицаите с бутилки и бомбички. Това каза вътрешният министър Младен Маринов в парламента в сряда.

От думите му стана ясно, че МВР постоянно получава "оперативни сигнали по различни канали за евентуална ескалация, наличие на групи от провокатори, които да търсят конфронтация с полицията или да търсят атака към сгради, представляващи институциите на Република България".

Маринов все още не е коментирал обвиненията за полицейско насилие от втората вечер на протестите на 10 юли, когато в социалните мрежи бяха публикувани кадри, на които се вижда как служители на МВР удрят и влачат човек от протестиращите. В "Пирогов" бяха приети и най-малко трима души с оплаквания, след като са били задържани по време на протеста.

В момента тече вътрешна проверка по случая, а служителите на МВР, замесени в заснетото полицейско насилие, са установени и няма да бъдат изпращани да охраняват демонстрациите, казаха от МВР. Забраната е валидна до приключването на проверката по случая, резултатите от която се очакват в рамките на следващата седмица.

До първите демонстрации се стигна, след като на 7 юли на опозиционния политик Христо Иванов от "Демократична България" беше отказан достъп до обществен плаж, близо до имота на почетния член на ДПС Ахмед Доган. 2 дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната държавна служба. В същия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Освен в София, на 17 юли протести имаше и в Ловеч, Хасково, Пловдив, Враца, Монтана, Варна, Бургас, Кюстендил и други градове. В събота също ще се проведе антиправителствен протест в столицата, който ще е десети поред. Българи в чужбина също протестират пред посолствата на страната в Лондон, Брюксел, Хага и други европейски градове.

От какво се вълнува улицата? Протестите, обяснени в няколко минути
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG