Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страх от COVID-19 или от опозицията? Хонконг отложи изборите с година


Главният администратор на Хонконг Кари Лам
Главният администратор на Хонконг Кари Лам

Правителството в Хонконг реши да отложи с една година парламентарните избори, насрочени за септември, заради новo увеличение в броя на случаите на коронавирус в автономната територия, предаде Би Би Си. В петък бяха отчетени 121 нови случаи, като това е десетият пореден ден, в който има над 100 новозаразени в денонощие.

Опозицията обаче смята, че правителството използва епидемията като претекст да спре хората от гласуване. На местните избори преди една година опозиционни кандидати постигнаха безпрецедентни успехи и бяха избрани в 17 от 18-те общини на Хонконг.

Те се надяваха да спечелят достатъчно гласове на предстоящите парламентарни избори, за да вземат контрол над законодателния съвет. Правителството загуби подкрепа през последните месеци заради противоречив нов закон за сигурността на територията, който предизвика страхове, че правата и свободите на гражданите ще бъдат ограничени.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам каза, че решението да отложи изборите е било "най-трудното решение за взимане през последните 7 месеца". Според нея епидемията в страната в момента е в най-тежката фаза от януари, a изборите ще създадат изключително голям риск за възрастните гласоподаватели. Хонконг има и много граждани, които живеят в Китай, които не биха могли да участват в изборите заради забраната за пътуване.

Според политиците в опозиция обаче е противоконституционно отлагането на изборите с повече от 14 дни и това ще доведе до правна криза в града. Според общинския съветник Таня Чан управляващите повече се притесняват от това дали изходът на изборите ще е в тяхна полза, отколкото опасността от разпространяване на заразата. Опозицията смята, че могат да се вземат предпазни мерки, така че вотът да протече без риск за здравето на гласоподавателите.

По-рано тази седмица избирателната комисия на Хонконг дисквалифицира 12 опозиционни кандидати, някои от които са популярни в китайската автономна област. Всичките искат независимостта на Хонконг и демократично управление на територията. Сред тях са лицата на протестите за независимост и демокрация, станали популярни като "движението на чадърите", като Джошуа Уонг и Лестър Шум.

Хонконг е бивша британска колония, която в момента е част от Китай, но има уникални автономни права, която й бяха дадени преди прехвърлянето на контрола над суверенитета на територията. През миналата година нов закон за национална сигурност, въведен по искане на Пекин и критикуван от Запада, предизвика месеци на протести за демокрация, в които често имаше насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG