Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов обяви, че е време за “моите решения”, а Гешев изгражда армия


Бойко Борисов по време на националната конференция на ГЕРБ на 5 август в София

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Блокадите остават

- Доган черпи сладолед

- Лукашенко остава

Протестиращите продължават блокадите на три кръстовища в София. Орлов мост, бул. “Васил Левски” при Софийския университет и бул. “Цар Освободител” на Ларгото остават затворени. В неделя имаше автошестивя и временни блокирания на пътища в страната с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Самият Борисов публикува във Фейсбук снимка с внуците си и написа, че е време за “моите решения”.

В събота МВР се закани да разчисти кръстовищата. Заканата не беше изпълнена, но това накара хиляди протестиращи да прекарат нощта на открито, за да охраняват барикадите.

Целта им беше да не допуснат повторение на това, което се случи в нощта срещу петък - в малките часове бяха останали много малко хора и полицията успя безпрепятствено да разчисти кръстовищата. Но само за няколко часа.

Това не попречи на най-големите организации на бизнеса да изпратят благодарствени открити писма до правителството за възстановяването на движението. КРИБ дори предложи на управляващите да определят конкретни места и само на тях да бъде разрешено да се протестира.

Над 30 университетски преподаватели също разпространиха открито писмо, в което призовават всички граждани, “които милеят за бъдещето на родината си, да не отслабват гражданския натиск, вече и в подкрепа на своите будни съграждани, които в момента плащат цената на гражданското си неподчинение”.

Свободата и “армията”

Комисията за журналистическа етика и Радио Свободна Европа/Радио Свобода отхвърлиха опита на Прокуратурата на Република България да опетни работата на журналистите от българската служба на радиото. Описано е какъв е поводът и каква точно е реакцията.

Извършителят на агресията срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ е арестуван, обвинен в хулиганство и е направил самопризнания. “В обясненията си е посочил, че лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане”, допълва прокуратурата. Детайли липсват.

“Нищо чудно утре нападнат да бъдеш ти. Или пък аз”, пише в своя позиция историкът Димитър Атанасов и прави преглед на учебниците, които според него не възпитават българите в зачитане на чуждо мнение.

Всичко започна от плажа на Росенец, който доскоро беше недостъпен заради охраната на имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тази събота той се е появил, помахал е на протестиращи, дори ги е почерпил със сладолед. “Да, добре”, отговорил Доган на призивите “да махне” Борисов и Гешев.

Не пропускайте разследването на Росен Босев в “Капитал” за “Личната армия на Гешев” - как бюрото по защита на свидетели се превърна в полицейска структура с елементи на службата за охрана.

Минск и Бейрут

В Минск през нощта започнаха сблъсъци между протестиращи и полиция, след като първите данни от изборите за президент показаха почти 80% отново за Александър Лукашенко. Тук е предисторията на тези избори, обяснено е и защо този път опозицията се надяваше на повече.

Стотици ранени на протестите в Бейрут. Хората настояват за предсрочни избори, политическа промяна и международно разследване на взрива на пристанището, който уби над 100 души и рани хиляди.

И още две за десерт

Не само това се случва по света обаче. Намерете още 3 минути днес, за да гледате “космическата” ни емисия Новини като хората, подготвена от Теодора Бързакова.

Те са семейство с две деца. Тя е 39-годишна възпитателка, а той 46-годишен програмист. Двамата организират и следобеди с бордови игри. В момента са много горди и щастливи, защото са спечелили конкурса “Игра на годината”. Даниела и Кристиан Щьор са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG