Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отговорът е "Не". Президентът е прoтив идеите на премиера за нова конституция


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Часове след като премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция, президентът Румен Радев обяви в обръщение, че отхвърля инициативата. Той заяви, че актът на премиера показва пренебрежение към основния закон, тъй като министър-председателят няма право да инициира промяна на конституцията.

"Разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори”, заяви президентът.

Според него доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, а “репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство, само потвърждават необходимостта от исканите оставки”.

По-рано в петък, на фона на продължаващите повече от месец антиправителствени протести, премиерът Борисов съобщи, че ГЕРБ ще внесе проект за нова конституция и след това ще свика избори за Велико народно събрание. Някои от промените, които ще бъдат включени в проекта на управляващите, са следните: броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120, дейността на Висшия съдебен да бъде прекратена и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

“Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в конституцията. Моят отговор е „не“, категоричен беше президентът Радев.

Според него не може партия, която бойкотирала парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията. По думите му власт, която нарушава закона и не въвежда машинното гласуване, не може да организира честни избори.

„Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е “не”. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е “не”, каза в обръщението си държавният глава.

Президентът Радев заяви, че промени в конституцията са необходими, но че те “няма как да бъдат направени от едни неуки и зависими от задкулисието хора, доказали през 11-те години на своето управление, че са неспособни да защитават обществения интерес и да работя почтено и прозрачно".

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството още в началото на антиправителствените протести. Те започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

"Да, има нужда от промени в конституцията, но те няма как да бъдат направени от едни неуки и зависими от задкулисието хора, доказали през 11-те години на своето управление, че са неспособни да защитават обществения интерес и да работя почтено и прозрачно", каза в обръщението си държавният глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG