Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко нареди "най-строгите мерки" за защита на границата


Лукашенко се появи с униформа на военен полигон край град Гродно

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на министъра на отбраната да предприеме „най-строгите мерки“ за защита на границите на страната от задаващата се според него "цветна революция". Лукашенко се появи в уморен вид и с униформа на военен полигон край град Гродно - едно от централните места на протеста срещу неговото управление.

"Всичко е ясно", каза Лукашенко пред държавната агенция Belta. "Както очаквахме, всичко върви по план за цветна революция с нажежаване на обстановката в страната".

Според президента протестите са плод на сценарий, който цели вкарването на чужди войски в Беларус. Той обвини НАТО, че усилва военното си присъствие по границите на бившата съветска република, за да назначи нов държавен глава. "Виждате, че те вече влачат насам алтернативен президент ", каза Лукашенко.

Протестите в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август, които според опозицията са били фалшифицирани. Лукашенко, който управлява страната вече 26 години, беше преизбран с 80% от гласовете. Хиляди протестиращи бяха арестувани, трима души загинаха, а свидетелствата за насилие над задържани се увеличават.

Според официалните резултати на второ място след Лукашенко е кандидатката на опозицията Святлана Циханоуска с малко над 10% от гласовете. Циханоуска, която след изборите се установи в Литва, каза пред Ройтерс в събота, че "рано или късно Лукашенко трябва да си тръгне".

Европейският съюз не признава вота в Беларус заради "нередностите", отчетени на 9 август, които в крайна сметка дадоха на Лукашенко победа. Съединените щати подкрепят идеята за независима международна проверка на „изборните нередности“.

На този фон в събота властите в Минск блокираха достъпа до десетки новинарски сайтове, включително страницата на беларуската редакция на Радио Свободна Европа. Двама кореспонденти на руската служба на радиото бяха изгонени от Беларус.

,.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG