Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва как е издадено разрешението за "Подпорната стена" при Алепу


Строежът на Шофьорския плаж край Алепу през лятото на 2020 г.
Строежът на Шофьорския плаж край Алепу през лятото на 2020 г.

Окръжната прокуратура в Бургас разследва длъжностно престъпление при издаването на разрешителното за строеж на комплекса „Алепу вилидж“ на Шофьорския плаж край Созопол, станал известен като "Подпорната стена". Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

Строежът предизвика критики през лятото на 2020 г., когато снимки показаха, че конструкцията на първа линия изглежда като 4-етажна сграда. Последва сигнал и проверка от ДНСК, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение". Проверката установи също, че условията на разрешителното са спазени при строежа.

Според издаденото разрешение за строеж от община Созопол през септември 2018 г. първо трябва да бъде завършено укрепването на свлачището, което представлява етап 1 от проекта, а след това върху него предстои да бъде построен комплексът „Алепу вилидж“.

От съобщението в четвъртък стана ясно, че прокуратурата в Бургас е намерила нарушения при издаването на разрешителното от септември 2018 г. Държавното обвинение разследва длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс. Този текст гласи, че „длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години“.

Държавното обвинение е разпоредило да бъдат изискани от Община Созопол заверени копия на издадените разрешения за строеж и цялата документация от извършени проверки на място от РДНСК – Бургас. Предстоят разпити на свидетели и назначаване техническа и екологична експертиза, се казва още в съобщението.

Окръжната прокуратура в Бургас поиска още през юни съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол.

Строителството на Шофьорския плаж започна през 2017 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха противосвлачищни „укрепителни мероприятия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG