Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестът стигна до централата на ДПС. Но и Каракачанов няма умора


Добро утро,

Най-важното е тук:

- “София ще пречи на Скопие” стана държавна позиция

- Премиерът твърди, че президентът му е пратил жена в спалнята

- Испания се бори с наследството на Франко

България ще попречи на Скопие да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той уточни, че говори от името на правителството. По-рано София написа меморандум, в който поиска езикът на страната да не се нарича македонски и постави това като условие за членството на Северна Македония в ЕС.

Протестите

Ежедневните протести в четвъртък изненадващо стигнаха до централата на ДПС на ул. “Братя Миладинови” в София. По сградата бяха хвърляни яйца и боя, охраната не се намеси. Повод за отиването дотам беше позицията на ДПС, изразена през деня: те са съгласни с оставката на правителството, но не и с тази на главния прокурор. “Знаем защо – защото Пеевски си го е избрал лично и най-вече брани това, което те са си придобили”, каза Николай Хаджигенов.

Тук можете да видите видео от предишния, 77-и ден на протестите. Участниците в него настояват за “правосъдие без каскет”.

Руските шпиони. Снимките в чекмеджето. Парите на БАБХ

В България има нова “русофилска партия”. Тя е създадена от бившия депутат от БСП Николай Малинов, който миналата година беше обвинен по дело за предполагаеми шпиони на Русия в България. Какво стана с Малинов оттогава? Отговорът – от Борис Митов.

Русия ще предприеме срещу България огледални мерки, след като в сряда София изгони двама дипломати от руското посолство по обвинение в шпиониране на български военни тайни.

Премиерът даде ново обяснение на снимките, показали, че той държи суп 500-еврови банкноти и злато в нощното си шкафче, както и пистолет на плота му. Той твърди, че президентът Радев му е “пратил една прекрасна госпожа да нащрака” всичко това. По-рано премиерът признаваше само една снимка за автентична.

България е отпуснала още пари за обезвреждане на животински отпадъци. Това става на фона на намаляването на самите животни, казва Генка Шикерова.

САЩ, Беларус, Испания

Двама полицаи бяха простреляни в американския град Луисвил, щата Кентъки. Това стана по време на протест заради убийството на афроамериканката Бреона Тейлър по време на полицейска акция за наркотици в дома ѝ през март. Ранените са без опасност за живота.

Протестите в Беларус не стихват от 9 август насам. САЩ и ЕС напомниха, че не признават избора на Александър Лукашенко за държавен глава. Това стана след като самият Лукашенко изненадващо и тайно встъпи в длъжност.

Испания се бори с наследството си от миналото и обмисля пакет от мерки, които да забранят “възхвалата на диктатурата” на Франко.

И няколко препоръки

Правителството прие проектозакон за българския жестов език. Това ще облекчи живота на десетки хиляди души, които не могат да чуват и затова говорят с ръцете си. Ивайло Везенков обяснява защо това е важно.

Симфоничният оркестър на БНР довечера открива новия си сезон с концерт в зала „България“. Диригент на оркестъра е украинецът Марк Кадин. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG